Peste cincizeci de evenimente în ami multe locuri de desfășurare îi așteaptă pe orădeni la Zilele Sfântului Ladislau 2022, festival cultural a cărui ediție cu numărul zece va avea loc între 20 și 26 iunie. Ieri a avut loc tura de ciclism, participanţii pedalând de la Oradea până la Biharkeresztes.

Conform tradiției, în ziua zero va avea loc tura de ciclism ”De la Sfântul Ladislau la Sfântul Ladislau”, care anul acesta s-a desfășurat, duminică, pe ruta Oradea - Biharkeresztes. O noutate specială a acestei ediții este faptul că vizitatorii vor putea admira, în Cetatea Oradea, o statuie a regelui Sfântul Ladislau, realizată din nisip de artistul Ferenc Monostor. Artistul va munci chiar în Cetate pe toată durata festivalului, iar publicul va putea urmări întregul proces de creație și, desigur, rezultatul inedit. Orădenii sunt așteptați, de asemenea, la evenimente devenite tradiționale în cadrul Zilelor Sfântului Ladislau precum târgul meșteșugăresc, competiția gastronomică „Degustarea aromelor maghiare”, degustări de vin. Tururile ghidate nu lipsesc nici în acest an: doritorii vor putea savura o plimbare arhitecturală cu ghidaj în limba română în cadrul căreia vor afla mai multe despre viața cotidiană în Oradea secolului XX. Primăria Debrețin, orașul Debrețin va contribui și el cu o serie de evenimente, printre care expoziția dedicată celor 90 de ani ai Clubului Foto din Debrețin și expoziția personală a pictorului Toró József, intitulată Reîntoarcerea, iar meșteșugari și artiști populari de la Debrețin vor oferi programe diverse copiilor și familiilor.  Programul integral al Zilelor Sfântului Ladislau 2022 este disponibil pe websiteul festivalului www.zilelesfantuluiladislau.ro, iar publicul este așteptat cu noutăți pe pagina de Facebook Festivalul Zilele Sfântului Ladislau • Oradea.

În acest an, concertele îi au ca protagoniști pe Ákos, Bagossy Brothers Company, Nagy Feró și Beatrice, Tóth Gabi și Transylvanium. Pentru prima dată în istoria festivalului, concertele principale vor avea loc în Piața Unirii, în weekendul 24-26 iunie. Vor mai cânta, pe scena amplasată în Cetatea Oradea, trupe precum Speak Floyd, Oradea Wind Ensemble, și Andrea Mahó, Réka Koós, Balázs Nagy și Tibor Buch. Un concert special va avea loc pe balconul Casei Kolozsváry, unde orădenii se vor putea bucura de ritmurile șansonetelor bine cunoscute.  Cei mici și familiile vor putea participa la numeroase evenimente dedicate lor: concert în aer liber a trupei Karaván, ateliere de creație și prezentare a meșteșugurilor, ateliere de experimente științifice, iar sâmbăta toată familia se va putea bucura de spectacolul baloanelor de săpun. Zilele Sfântului Ladislau 2022 sunt susținute de finanțatori instituționali: Fondul Național Cultural (Ungaria) și Primăria Oradea, prin APTOR - Asociația Pentru Promovarea Turismului în Oradea și Regiune - și Consiliul Județean Bihor prin Direcția Social Comunitară Bihor. Sponsor oficial: OTP Bank România.