Festivalul internaţional al ceaunelor de la Diosig
Sărbătoarea de la Diosig, organizată cu ocazia Zilelor comunei, adună, an de an, mii de oameni, dintre care foarte mulţi din localităţile vecine, dar şi din Ungaria. În acest an, aproximativ 3.000 de persoane au venit numai sâmbătă, punctul de atracţie al manifestărilor fiind, şi de această dată, Festivalul internaţional al ceaunelor, care a aliniat la start 17 echipe din Oradea, Bihor şi Ungaria, la cele patru categorii: porc, vită, oaie şi altele. Pentru desfăşurarea în bune condiţii a competiţiei, Primăria comunei, împreună cu Fundaţia "Pro Diosig", a asigurat spaţiul necesar, apa, mesele şi băncile, precum şi lemnele de foc, iar concurenţii nu au avut decât de gătit mâncarea într-un ceaun, cantitatea minimă fiind de 15 litri, dar şi să pregătească pentru juriu o farfurie pentru degustare, respectiv zece porţii pentru invitaţi.
În acest an, la Festivalul internaţional al ceaunelor, desfăşurat în grădina Zichy, au participat 17 echipe, cu trei mai multe decât anul trecut, semn că această manifestare este tot mai apreciată de la an la an. Spre exemplu, membrii echipei "Nelu şi Fănelu", din Diosig, au pregătit pentru concurs "bobgulyas" sau, mai pe româneşte, fasole cu ciolan, la care au folosit, pe lângă tradiţionalele găluşte, numeroase legume, în special ceapă, dar şi bulion, timpul de preparare fiind de aproximativ patru ore. Echipa din Albiş ne-a făcut poftă cu nişte bogracs din carne de porc, la fel şi echipele din Diosig: "Gusti şi echipa", "Echipa invincibilă", "Diosig Bakatorok", "Csipet-Csapat" - UDMR Diosig, iar din Oradea, echipa "Gyros King". A V-a în concurs, Familia Kokovai, din Săcueni, a pregătit cotlet de căprioară, la fel şi UDMR Săcueni, cu menţiunea că ei au preparat în plus şi o delicioasă ciorbă de peşte. Dintre cele 17 echipe, au fost câteva aflate pentru prima oară la această competiţie culinară, cum ar fi echipa din Săcueni, reprezentând Fundaţia "Devai Szent-Ferencz", care a gătit un bogracs gustos din carne de vită. De departe, însă, cea mai bine reprezentată în concurs a fost comuna organizatoare, astfel că, pe lângă echipele mai sus amintite, au mai participat: Diosig - Kandia, cu mâncare de fasole din carne de porc, Diosig - Tarkony, cu tocăniţă de oaie, respectiv Diosig - Betyarok, cu paprikas de peşte. "Acest festival nu este doar o întâlnire obişnuită de concurs, ci şi o reuniune a prietenilor la sfârşit de săptămână, un bun prilej pentru oameni de a petrece împreună zile frumoase. Este o manifestare care a început să prindă rădăcini la noi în comună, aşa că dorim s-o organizăm şi în continuare", ne-a declarat Bacso Laszlo Endre, primarul din Diosig. Domnia sa a făcut parte din juriul festivalului, alături de preoţi din localitate şi personalităţi din lumea politică. Alături de ei, s-a aflat şi deputatul UDMR Lakatos Petru, care şi-a manifestat bucuria de a fi prezent la acest eveniment.
Însă nu doar festivalul ceaunelor a polarizat activitatea la Zilele Diosigului. Au existat o serie de manifestări sportive, iar programul artistic a fost gândit în aşa fel pentru a acoperi toate gusturile, de la cântec, joc şi voie bună, cu artişti români, maghiari şi romi, până la muzică uşoară, cu invitaţi unul şi unul.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.