La sfârșitul acestei săptămâni, Bihorul va fi, pentru prima dată, gazda Finalei Campionatului Național de Voltije, trei cluburi din țară urmând să-și dispute cele cinci titluri de campioni naționali.

Duminică, 15 octombrie, de la ora 11.00, la baza sportivă Horse Heaven din satul Leş, Calea Miersig nr. 25R, bihorenii sunt invitați să asiste la un regal sportiv, unde acrobații vor îmbina exerciții de dans sportiv, în pasul sau galopul cailor. Intrarea este liberă.

Voltija este disciplina ecvestră în care călăreții (voltijorii) execută în acord cu calul în mers o serie de elemente acrobatice și artistice care includ încălecări, descălecări, exerciții statice și dinamice, totul fiind executat pe un fond muzical. 

La Finala Campionatului Național de Voltije din acest an vor participa trei echipe: Clubul sportiv Equs Art Oradea, Romsilva Timișoara și Club Sportiv Belvedere Timișoara. „Una dintre condițiile înscrierii la Finala Campionatului Național de Voltije este ca sportivul să fi luat parte, în acest an, la cel puțin un concurs de Voltije. Vor fi acordate titluri de campioni naționali la cinci categorii. Astfel, trei titluri vor fi acordate pentru probele de individual la nivel de performanță A, B și C, condiția fiind ca una sau ambele probe obligatorii (exercițiile impuse, respectiv free-style) să se desfășoare la galop. Al patrulea titlu se acordă pentru proba de perechi, iar al cincilea, pentru proba de echipă”, ne-a declarat Daciana Sabău, președinta Clubului sportiv Equs Art, gazda evenimentului.