Zona de foodcourt din incinta Lotus Market Oradea a fost luată joi, 16 martie, la puricat de Protecția Consumatorilor. Comisarii au descoperit produse expirate, vitrine murdare, depozitări neconforme și pardoseli insalubre. Au împărțit amenzi de 190 de mii de lei și au închis temporar 5 restaurante.

Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Nord-Vest (CRPC RNV) Cluj prin CJPC Bihor, sub coordonarea vicepreședintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Sebastian Hotca, a desfășurat joi, 16 martie, o acțiune de control la operatorii economici din zona de foodcourt din incinta Lotus Market Oradea,  respectiv la Mesopotamia, Restaurant WEI, Tratoria 5 Minuti, Lara Delice, Noodle Pack, Saint Jaques SRL, KFC, Dabo și American Grill.

„Verificările s-au derulat în cadrul campaniei Academia Comisarilor - în care sunt implicați tinerii noștri colegi - și au urmărit modul în care sunt respectate prevederile legale în domeniu”, susțin reprezentanții OPC.

În urma acțiunii, comisarii CJPC Bihor au identificat mai multe deficiențe, după cum urmează: comercializarea unor produse și preparate cu data limită de consum depășită sau pentru care nu se putea stabili încadrarea în aceasta, modificarea stării termice a produselor sau neasigurarea temperaturilor recomandate de producător, folosirea unor preparate fără elemente de identificare-caracterizare, folosirea unor vitrine neigienizate, pentru depozitarea produselor și preparatelor, cu praf în exces, rugină și chedere neigienizate, utilizarea unor vitrine frigorifice destinate băuturilor răcoritoare, pentru depozitarea preparatelor culinare sau a materiilor prime, utilizarea veselei din plastic și a ustensilor de lucru cu mânere de lemn sau plastic, depozitarea direct pe paviment a băuturilor răcoritoare sau apei plate și minerale, nerespectarea temperaturii de depozitare a preparatelor, pe masa caldă, existența unor pardoseli insalubre și folosirea unor coșuri sau tomberoane de reziduuri fără capace, în zona de preparare.

Ținând cont de neregulile constatate, echipele de control au aplicat 3 avertismente, 16  amenzi contravenționale în cuantum de 190 de mii de lei, oprirea definitivă de la comercializare a unor produse alimentare neconforme in valoare de circa 39 de mii de lei și oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor în cazul a 5 operatori economici.

„În mare parte, companiile sunt în curs de îndeplinire a măsurilor complementare dispuse, la operatorii economici Mesopotamia şi Tratoria 5 Minuti, fiind remediate cu celeritate deficiențele, astfel încât la recontrolul desfășurat vineri, 17 martie, comisarii bihoreni au constatat aducerea la conformitate a unităților.

„Comisarii CJPC Bihor vor continua acțiunile de verificare a respectării drepturilor consumatorilor și, așa cum am demonstrat în diverse cazuri, indiferent de operatorul economic, vor fi luate măsuri urgente de conformare, inclusiv sancțiuni contravenționale complementare”, se mai afirmă în comunicat.