50 de fotografii alb-negru realizate în lagărele de exterminare de la Auchwittz, Birkenau și Mathausen vor fi expuse într-o expoziție de pictură, grafică și fotografie la Oradea.

Vineri, 27 ianuarie, de la ora 11.00, la Sinagoga Aachvas Rein - Sinagoga Istoriei Evreilor din Oradea, str. Primăriei, nr. 25, va avea loc o expoziție temporară de pictură, grafică și fotografie, intitulată „Vecinii mei, evreii din Baia Mare”.

Expoziția cuprinde 28 de lucrări de artă plastică realizate de pictori evrei, activi în segmente diferite de timp în cadrul Școlii băimărene de pictură și 25 de fotografii care provin din colecția Muzeului Memorial al Holocaustului din Washington, Statele Unite.

Evenimentul expozițional este curatoriat de Robert Strebeli, manager al Muzeului Județean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare” și Robert Cotos, președintele Asociației Maramureș Heritage. Expoziția va putea fi vizitată în perioada 27 ianuarie - 31 mai 2023.

În cadrul evenimentelor dedicate zilei comemorării victimelor holocaustului este inclusă și expoziția personală a artistului fotograf Csíki János, organizată de Asociaţia Internațională „Euro Foto Art” (AIEFA), care va fi vernisată în prezența autorului joi, 26 ianuarie, de la ora 18.00, la Sinagoga Neologă Sion, din Oradea.

Evenimentul cultural este organizat de Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din județul Bihor, în parteneriat cu Muzeul Județean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare”, susținut de Consiliul Județean Maramureș și Asociația Maramureș Heritage.

În fiecare an, pe 27 ianuarie, sunt comemorate victimele Holocaustului. În 1945, cel mai mare lagăr nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau a fost eliberat de armata sovietică. Este o zi universală de comemorare şi a fost propusă de Statul Israel împreună cu alte 89 de state, fiind stabilită în urma Rezoluției adoptate la 1 noiembrie 2005 de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite.