Consiliul Judeţean Bihor a organizat ieri o întâlnire de lucru pe tema Ghidului de construire în zona montană, la care au fost invitaţi arhitecţi şi reprezentanţi ai Facultăţii de Construcţii.

La întâlnire au participat președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, vicepreședintele CJ Bihor Mircea Mălan, Arhitectul Șef al Județului, Ioana Filip, decanul Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură - prof. univ. dr. Marcela Prada, reprezentanți din teritoriu ai Grupului de Lucru Rural al Ordinului Arhitecților din România (OAR) și alți arhitecți.

Aceştia au analizat actualul ghid pus în transparență decizională și au discutat despre modelul propus de OAR, Ghidul de Arhitectură pentru încadrarea în specificul local din mediul rural, zona Crișana - munte.

„Urmează să identificăm concret Unitățile Administrativ - Teritoriale din zona montană din județ pentru care acest ghid va putea fi un instrument util care să le paveze drumul spre viitor. Această colaborare între Consiliul Județean Bihor și mediul de specialitate ar putea fi o bază solidă pentru ca acest ghid să fie adoptat de primăriile din județ ce se încadrează în zona montană”, a declarat Ilie Bolojan.

Grupul de arhitecți, reprezentanții Grupului de Lucru Rural al OAR precum și Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură „și-au exprimat disponibilitatea de a colabora atât cu Consiliul Județean Bihor, cât și cu autoritățile publice locale din județ pentru ca acest ghid să devină o realitate adaptată fiecărei localități, în funcție de specificul și tradiția locală. Scopul este acela de a stopa construirea haotică în zonele montane și de a se dezvolta turismul fără ca natura, sau chiar specificul local tradițional, să fie afectate”.

Ghidul de construcție în zona montană a județului Bihor se află în transparență decizională, urmând ca în această primăvară să fie votat într-o ședință ordinară a Consiliului Județean.