Municipalitatea orădeană organizează joi, 16 mai, de la ora 13.00, în sala 117, de la etajul 1 al Primăriei Oradea, o întâlnire cu entitățile implicate în dezvoltarea locală, în vederea semnării acordului de principiu pentru finanțarea Grădinii Termale Ioşia, cu scopul de a susține proiectul cu investiții ulterioare.

Primăria Oradea are în desfășurare, în perioada 16 aprilie - 15 mai, consultarea publică pentru realizarea proiectului de investiții „Grădina Termală Ioşia”. În acest sens, joi, 15 mai, de la ora 13.00, se organizează o întâlnire cu structuri asociative, reprezentanți ai societății civile, mediul de afaceri etc., în vederea semnării acordului de principiu pentru finanțare, cu scopul de a susține proiectul cu investiții ulterioare. Întâlnirea va avea loc în sala 117, etaj 1 al Primăriei Oradea.

Conform planurilor municipalității, o parte din actualul Ștrand Ioșia, construit în anii '80, va fi transformat într-o grădină termală modernă. Reconfigurarea incintei actualului Ștrand Ioșia se va face astfel: pe o treime din teren se va păstra funcționarea Ștrandului Ioșia, ea rămânând în continuare destinată seniorilor orașului, iar pe două treimi din teren, spre latura sudică, se va amenaja grădina termală. Astfel, dacă suprafața totală aparținând incintei ștrandului existent este de 45.084 mp, grădina termală va ocupa o suprafață de 32.405  mp.

Conform studiului de fezabilitate, se propune realizarea următoarelor funcțiuni: Centru SPA care va funcționa în clădirea principală, cu regim de înălțime subsol+parter+etaj parțial, cu o suprafață desfășurată de 8.853 mp, care va include un ansamblu de bazine interioare (peste 500 mp de luciu de apă), zona de spa, filtre personal și public, vestiare, spații tehnice, alimentație publică, zona de birouri, foaiere, o sală fitness; o clădire secundară - C2 - care va deservi funcțiunilor de depozitare, grupuri sanitare, spații tehnice la subsol; 5 ansambluri de bazine exterioare, bazin de înot, bazin de legătură interior-exterior (cu o suprafață totală a bazinelor de peste 3.000 mp); un punct de alimentație publică cu grupuri sanitare aferente; un bar cu servire din apă; dușuri exterioare; platforme din dale din piatră și tip deck pentru plajă; numeroase zone verzi amenajate cu plante specifice microclimatelor din jurul zonelor cu apă termală și un ponton pentru plajă pe malul Crişului Repede.

Accesul în grădina termală se va face din str. Alexandru Cazaban, pe latura sudică. Tot pe latura sudică, paralel cu Aleea Alexandru Cazaban, se propune amenajarea unei parcări cu 147 de locuri de parcare, din care 6 locuri pentru persoane cu dizabilități.

Acest proiect va fi depus spre finanțare prin Programul Regional Nord-Vest. Durata de execuție a lucrărilor va fi de 24 luni.