Municipalitatea orădeană intenţionează să construiască un pasaj pietonal suprateran, care să facă legătura dintre zona vechii piețe Obor (Ocska), zona Auchan și zona Leroy Merlin. Investiţia va fi realizată în cursul anului viitor și va deservi pietonii și bicicliștii care vor să ajungă la Piaţa 100. Până atunci, haosul de pe şoseaua de centură va continua, primarul Oradiei susţinând că oamenii trebuie să se obişuiască cu noua situaţie.

„Odată cu relocarea Pieței 100 pentru construcția sălii de sport, circulația în zonă duminica se desfășoară necorespunzător”, a declarat primarul Ilie Bolojan, care susţine că, în următoarele luni, situaţia se va repeta „până când oamenii se vor obișnui cu noua stare de fapt și vor ști că nu vor putea parca decât în număr limitat dincolo de centură, în zona de piață”. Bolojan le recomandă celor care vin la piaţa de vechituri să folosească parcarea de la Era Shopping, parcarea de la Auchan sau parcarea primăriei de lângă Auchan, după care să traverseze cu autobuzul șoseaua de centură. Pentru a rezolva problema accesului la Piaţă şi la centrele comerciale din zonă, municipalitatea intenţionează, totuşi, să realizeze o pasarelă pietonală metalică, destinată exclusiv pietonilor şi bicicliştilor, însă lucrările se vor derula abia anul viitor.

Noul pasaj suprateran va porni de la viitoarea stație de tramvai de pe malul Peței, lângă podul amenajat peste Peța, fiind paralel cu strada Traian Blajovici în urcare și va trece spre Leroy Merlin, de unde, cu două brațe, unul spre Piața 100 și celălalt spre Era Shopping Park, va deservi cele două zone.

Această pasarelă pietonală supraterană este deja contractată, având ca termen de predare a studiului de fezabilitate 15 ianuarie. Lungimea acesteia va fi de aproximativ 600 de metri în partea dinspre oraș și de aproximativ 200 de metri brațul care va duce spre Piața 100. În ceea ce privește brațul spre Era Shopping Park, fiind în zona culoarului de aterizare, acesta va fi realizat doar în cazul în care se va obține acordul Autorității Aeronautice. Pasarela supraterană metalică se va executa în cursul anului viitor.

În ceea ce priveşte viitoarea sală a sporturilor, primarul a menţionat că amplasamentul a fost predat, iar proiectul este finalizat, fiind în analiză finală la Compania Națională de Investiții. „Sper că până la sfârșitul acestei luni se vor parcurge procedurile interne ale companiei, cel puțin așa am fost anunțat, și sala de sport va intra în construcție cât mai repede posibil, în așa fel încât în doi ani de zile, conform contractului semnat, ea să fie finalizată și întreaga zonă să își schimbe înfățișarea”, a precizat Bolojan.

Pe de altă parte, edilul şef al Oradiei a anunţat că până la finalul acestei luni va fi adjudecată lucrarea la pasajul de patru benzi peste girația de pe centură în colțul Cimitirului Rulikowski, pasaj care are prevăzută o trecere subterană de pietoni și care va rezolva problema ambuteiajelor de la final de săptămână din zona respectivă. Pasajul ar urma să fie construit începând din primăvară, astfel încât în primăvara anului 2020 va fi operațional.