Ieșirile din Municipiul Oradea pe drumurile naționale DN 79 și DN 19, înspre Arad și Satu Mare, vor fi lărgite de la două la patru benzi de circulație.

„Aceste lărgiri nu fac altceva decât să fluidizeze traficul rutier și să reducă numărul accidentelor, pentru că avem probleme în ambele direcții. Vor întregi sistemul rutier, având în vedere că la ieșirea înspre Nojorid, pe DN 79, vor fi două noi drumuri, respectiv coborârea de pe Drumul Expres Arad - Oradea la Livada, plus drumul ocolitor al Nojoridului, iar la ieșirea înspre Satu Mare va fi executată centura Biharia cu cele două brațe, unul care ocolește localitatea Biharia și cel de-al doilea care leagă această zonă de localitea Paleu”, a explicat Ilie Bolojan.

Lungimea totală a sectorului de drum național propus pentru lărgirea de la o bandă la două benzi de circulație pe sens pe DN 79 este de 1,6 km, de la Aeroportul Oradea până la intersecţia cu drumul spre Livada. În zona Aeroportului Internațional Oradea va fi amenajat un sens giratoriu care va asigura accesul în perimetrul aeroportului din ambele direcții de mers, în condiții de siguranță. Valoarea estimată a investiției este de 4,2 milioane euro. Durata de proiectare va fi de 3 luni, iar durata de execuție de 6 luni.

În ceea ce privește lărgirea DN19, înspre Biharia, lungimea tronsonului propus este de 3,7 km, de la ieşire din Episcopia până la intrarea în Biharia, de unde va începe Centura Biharia. Valoarea estimată a lucrărilor este de 7,3 milioane euro. Durata de proiectare este de 3 luni, iar durata de execuție 8 luni.

„Acest nod rutier de la Remarkt este important, pentru că tot acolo se va face joncțiunea cu prima coborâre de pe drumul de legătură dintre Oradea și Autostrada Transilvania. Între localitatea Santău și acest punct va fi prima coborâre de pe autostradă”, a adăugat Ilie Bolojan. El a menţionat că giraţia de la Remarkt va fi reconfigurată, astfel încât să fie două benzi pe sens, faţă de una şi jumătate în prezent.

În baza protocolului de colaborare încheiat între administraţia județeană, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Primăria Oradea și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Oradea (ADI ZMO), Consiliul Județean Bihor va expropria suprafețele de teren necesare investiției, ADI ZMO va realiza documentația tehnică, Primăria Oradea va finanța realizarea documentației, iar CNAIR va executa efectiv lucrările.