Muzeul Orașului Oradea - Complex Cultural a pregătit pentru publicul iubitor de fotografie, în parteneriat cu Asociația Internațională Euro Foto Art,  o nouă expoziție de artă fotografică.

Sălile de expoziții temporare ale Colecției de Tehnică și Artă Fotografică Ștefan Tóth István (Corp B, etaj I) din cadrul muzeului găzduiesc, de la începutul acestei luni expoziția Societății Fotografice din Japonia (PSJ), organizație parteneră a Euro Foto Art. Artistul fotograf Ștefan Tóth a perfectat în toamna anului trecut, cu ocazia vizitei oficiale efectuate la sediul Societății din Tokyo, vernisarea și în Oradea a unei expoziții de artă fotografică, considerată ca cea mai reprezentativă a Japoniei. Așadar, expoziția intitulată Privind spre granițe și vernisată la Departamentul Internațional al Bibliotecii de Literatură și Cultură Japoneză din Moscova (Federația Rusă) a ajuns în România. Expoziția prezintă cele mai valoroase şase proiecte fotografice premiate în ultimii ani de către PSJ, după cum urmează: Sohei Nishino (născut în anul 1982, în Hyogo-JN), a primit în anul 2013 premiul pentru prezentarea unei lumi unice, un mic între abstract și realism misterios. Tot în anul 2013 artistul fotograf Tamaki Yura (născută în 1972, în Nagano - JN), a primit premiu pentru expoziţia Topophilia (lansând şi un volum cu acelaşi nume).

Artistul fotograf  Harumichi Saito (născut în anul 1983, în Tokyo - JN) a primit, în anul 2013, un premiu pentru seriile sale intitulate Kando și Comoara. Un alt premiu a fost acordat  în anul 2014 artistului fotograf Tetsuro Shimizu (născut în anul 1975, în Kanagawa-JP) pentru seria sa de fotografii făcute în Mongolia, începând cu anul 1997, care cuprinde peisaje și oameni. Artistul fotograf Ryuichi Ishikawa (născut în anul 1984 în Okinawa-JP) a fost răsplătit cu un premiu pentru albumele sale fotografice Marea polifonie și Portrete din Okinawa. Cel de-al șaselea premiant a fost artistul fotograf Seiya Nakai (născut în anul 1967, în Tokyo-JP), care a primit un premiu pentru seriile sale fotografice O fotografie despre căile ferate în fiecare zi și Fotografii simple despre căile ferate. Vernisajul expoziției a avut loc marți, 2 iulie, de la ora 17.00. Publicul prezent la eveniment a fost salutat din partea Muzeului Orașului Oradea - Complex Cultural de către artistul fotograf Ștefan Tóth. În discursul său, Ştefan Tóth a afirmat că prezenta expoziție a fost una dintre cele mai mari provocări din cariera sa. „Am făcut un efort financiar deosebit pentru a aduce la Oradea o asemenea expoziție de artă fotografică. Am cumpărat cu sprijinul financiar al membrilor rame noi, în care exponatele arată excepțional!”, a mărturist acesta. Lucrările au fost prezentate de către criticul de artă dr. Ramona Novicov, care a apreciat valoarea artistică deosebită a acestora și modul de abordare a subiectelor. Momentele muzicale au fost oferite de reprezentantul formației Duo Varadiensis „Thurzó Sándor József (violă), care a interpretat trei compoziții Japoneze: Kono Misch” de Yamada Kosaku, Inu no omawarisan de Onaka Negumi și Nihonno fuyu de Watanabe Shigebu. Expoziția va rămâne la dispoziția publicului vizitator până pe data de 1 august, putând fi vizitată de marți până duminică, între orele 10.00 – 18.00 (luni închis).