Două proiecte de investiții viitoare pe fonduri europene, pe care municipiul Oradea le are în vedere pentru viitor, au fost prezentate azi într-o conferinţă de presă de edilul Oradiei.

Cele patru domenii importante în care orașele din România și, implicit, Oradea, vor putea accesa finanțări după anul 2020, au fost prezentate de primarul Ilie Bolojan, acestea fiind următoarele: mobilitate urbană (proiecte vizând spații și piețe pietonale, achiziția de mijloace de transport electrice, piste pentru bicicliști, coridoare verzi), eficiența energetică (finanțări pe partea de termoficare, punerea în valoare a energiei geotermale), cercetare-inovare (în colaborare cu Universitatea din Oradea și companii mari din Oradea care generează astfel de proiecte) și eficiența energetică care ține de reabilitări de blocuri.

 

„Oamenii şi firmele schimbă faţa unui oraş”

„Obiectivul oricărei primării și a noastră este să avem un oraș prosper. Pentru asta este nevoie de un sector privat puternic pentru că fără un sector privat puternic nu putem vorbi de o sustenabilitate financiară și socială pe termen lung. Așa cum știți, noi credem că nu o primărie schimbă fața unui oraș ci privații. Oamenii din acel oraș schimbă fața orașului, dar o primărie crează condiții pentru ca oamenii și firmele să schimbe orașul”, a spus primarul Oradiei.

O prioritate a declarată a adminsitraţiei oraşului este dezvoltarea unei infrastructuri de calitate, aceasta fiind baza dezvoltării orașului. Atunci când un oraș se dezvoltă, apar două costuri ale dezvoltării. Unul dintre ele este congestia în trafic și cel de-al doilea este creșterea prețurilor la locuințe și la chirii.

Prin cele două proiecte prezentate primăria dorește să ia măsuri împotriva congestiei în trafic. Astfel infrastructura urbană este planificată în paralel și în coordonare cu dezvoltarea sistemului de transport. În acest sens se vor extinde liniile de tramvai, se vor cumpăra tramvaie și autobuze noi, vor fi de asemenea executate lucrări de construire de parcaje supraterane sau subterane noi, pasaje rutiere și poduri, care rezolvă problema parcării și generează eliminarea unor blocaje de circulație, a spus primarul Ilie Bolojan, cea mai mare parte a acestor lucrări fiind finanțate din bani europeni.

„Odată ce aceste investiții vor fi realizate, estimez o reducere a congestiei în trafic în anumite zone, în special pe axa de circulație Nufărul-Gară și de asemenea creșterea numărului de cetățeni care folosesc transportul în comun”, a precizat primarul Ilie Bolojan.

Un obiectiv important este creșterea vitezei tramvaielor, care în prezent este în medie de 15 km/h (incluzând opririle în stații), scopul fiind atingerea vitezei minime de cel puțin 20 km/h, ceea ce ar permite și creșterea numărului de curse cu aproximativ 30%, oferind o deservire mult mai bună cu tramvaiele. Creșterea vitezei poate fi realizată prin eliminarea punctelor de blocaj, rolul principal al proiectelor prezentate fiind acela de a genera o fluență a traficului în sistemul de transport în public.

 

Coridorul de mobilitate urbană - Piața Emanuil Gojdu

Cele două proiecte prezentate în conferința de presă se referă la coridorul de mobilitate pe direcția Nufărul-Gară.

Primul proiect este cel intitulat „Coridor de mobilitate urbană durabilă în Piața Emanuil Gojdu din Oradea – Etapa I”, care vizează reorganizarea traficului în zona Pieței Emanuil Gojdu și Parcului 1 Decembrie, prin realizarea unui pasaj subteran de patru benzi.

Amenajarea începe de la coborârea de pe Podul Dacia înspre B-dul Dimitrie Cantemir și are ca obiectiv crearea unui coridor de mobilitate urbană prin traversarea Căii A. Averescu pe sub bulevardul din piața E. Gojdu și liniile de tramvai, printr-un pasaj subteran și coborârea traficului auto de pe B-dul din piața E. Gojdu prin pasaje subterane pe o lungime de aproximativ 240 m. Prin coborârea traficului în pasajul subteran se va putea asigura continuitatea spațiului pietonal în prelungirea Parcului 1 Decembrie, astfel încât să permită o amenajare peisagistică unitară dinspre Parcul 1 Decembrie înspre Cetatea Oradea, înglobând Catedrala Ortodoxă.

Valoarea acestei investiții este de aproximativ 18 milioane de euro.

Al doilea proiect prezentat poartă titlul „Coridor de mobilitate urbană durabilă în Piața Emanuil Gojdu din Oradea – Etapa II” și vizează reorganizarea traficului în zona girației de la Piața Agroalimentară Cetate.

 Amenajarea începe de la str. Griviței până la str. Gheorghe Costaforu și are ca obiectiv crearea unui coridor de mobilitate urbană prin reorganizarea traficului în zona intersecției B-dului Dimitrie Cantemir cu str. Sucevei prin amenajarea unui pasaj subteran de cca 72 m care să asigure traversarea subterană a intersecției de către B-dul D. Cantemir.

Valoarea acestei investiții este de aproximativ 6 milioane de euro.

Studiul de fezabilitate este realizat de compania EGIS. Valoarea estimată a celor două proiecte este de 24 de milioane de euro. La sfârșitul lunii august va fi aprobat studiul de fezabilitate și va fi depusă cererea de finanțare prin fonduri europene (axa de finanțare pe mobilitate urbană). Dacă proiectul va fi câștigat, urmează să fie semnat contractul de finanțare în această toamnă, spre finalul anului. În paralel cu semnarea contractului se va derula procedura de licitație privind proiectarea și execuția, iar la primăvară vor putea fi începute lucrările, care vor dura aproximativ doi ani și jumătate.

 

O diplomă din partea PP din Parlamentul European

La conferință a fost prezent și europarlamentarul Daniel Buda, care i-a înmânat primarului Ilie Bolojan o diplomă din partea Grupului Partidului Popular din Parlamentul European, în semn de apreciere pentru activitatea depusă în ceea ce privește atragerea de fonduri europene, acesta fiind primul eveniment de acest fel.

„Din păcate, avem dificultăți destul de mari în ceea ce privește absorbția de fonduri europene, iar municipiul Oradea este dat ca exemplu de bune practici în ceea ce înseamnă absorbția acestor fonduri la nivel național”, a spus europarlamentarul Daniel Buda.