Echipajele de pompieri militari din cadrul Stației de Pompieri Aleșd, Stației de Pompieri Ștei, Detașamentului 2 de Pompieri Oradea, Detașamentului de Pompieri Marghita și Secției de Pompieri Beiuș au acționat sâmbătă și duminică, 14-15 martie, pentru stingerea a șase incendii produse la terenuri virane și pășuni comunale.

Acstea au fost situate pe raza localităților Urvind (comuna Lugașu de Jos), Buntești, Paleu, Țigănești (comuna Brusturi), Sărsig (comuna Chișlaz) și Căbești, suprafața totală afectată de arderea vegetației uscate fiind de aproximativ 22 de hectare.

Evenimentele au fost provocate, cel mai probabil, de utilizarea focului deschis în spații deschise fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor, în scopul igienizării terenurilor prin arderea deșeurilor ori a vegetaţiei uscate.

Anual, în această perioadă, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor intervin pentru stingerea unui număr mare de incendii provocate de arderea vegetaţiei uscate în scopul igienizării terenurilor şi pregătirii acestora pentru lucrările agricole de primăvară.

Nerespectarea distanţelor de siguranţă faţă de locuinţe, anexe gospodăreşti, depozite de furaje, plantaţii, păduri, căi de circulaţie, reţele electrice, reţele de telefonie, sonde, conducte ce transportă gaze şi lichide combustibile a  generat în unele situaţii, pe lângă pagube materiale şi efecte cum ar fi scoaterea din funcţiune a instalaţiilor electrice, de telefonie ori a afectat desfăşurarea în bune condiţii, a circulaţiei rutiere, periclitând siguranţa participanţilor la trafic.

În scopul preîntâmpinării unor astfel de evenimente, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” reaminteşte atât cetăţenilor, cât şi instituţiilor şi operatorilor economici obligativitatea respectării prevederilor legislaţiei în vigoare.