În Duminica Paștilor, pe 16 aprilie, TVR Cultural va redifuza filmul documentar „Ultima prescură”, realizat de Tudor Chirilă, regizor și producător TVR, orădean de origine.

În Duminica Paștilor, pe 16 aprilie, TVR Cultural va redifuza un film documentar mai vechi, de mare succes la vremea lui, realizat de Tudor Chirilă, filmat în Bihor, într-un cătun din munți.

O bătrână gârbovită trăiește singură într-un cătun din munți, în gospodăria ei izolată, plasată într-un peisaj încântător. Pe vremuri, ea era cea care făcea prescura pentru biserica din sat, apreciată de întreaga comunitate. Acum e bătrână dar, dacă tot a fost descoperită întâmplător de un realizator TVR, mai face pentru camera de luat vederi încă o prescură, ce va fi folosită pentru slujba de Înviere a acelui an. Dar, aceasta una este ultima din viața ei!... Aparatul pătrunde în intimitatea vieții bătrânei - o ființă cunoscută de toți a fi extrem de credincioasă. Și în cotidianul acelui cătun depopulat din creierii munților. Operează și o incursiune în comunitatea satului din apropiere (Bălnaca, comuna Șuncuiuș, județul Bihor), a cărei slujbă de Înviere o filmează. Și, nu în ultimul rând, surprinde familia bătrânei (Veronica Grozea pe nume) descinsă din toate părțile pentru masa din Duminica Paștilor - solitudinea ei a fost înlăturată, cel puțin pentru moment.

„Documentarul este un eseu despre lumea și viața ultimilor români de odinioară. Azi, aproape toți dispăruți. Surpriză: Nana Veronică este totodată un autentic și incredibil artist popular, excelând în broderii și țesături de tot felul”, spune regizorul de origine orădeană, Tudor Chirilă.

Documentarul din 2010 a fost distins de Uniunea Cineaștilor și, la reluarea din 7 august 2011 de pe TVR 2, a urcat în topul audienței pe segment de grilă pe toate cele trei targeturi - național, urban și rural - rămânând până azi singurul în această situație în istoria televiziunii concurențiale din România (conform măsurătorilor Kantar Media).