Administraţia judeţeană a încheiat parteneriate cu primăriile din Salonta, Marghita, Beiuş şi Aleşd, în baza cărora vor fi realizate centre de colectare a deşeurilor mari în aceste localităţi, similare celor două care funcţionează în prezent în Oradea - pe strada Thurzo Sandor şi pe strada Uzinelor.

Aleşii judeţeni au aprobat, în ședința ordinară de marţi, 30 martie, un contract de asociere între Consiliul Județean Bihor şi primăriile din Salonta, Marghita, Beiuș și Aleșd, în scopul realizării unor centre de colectare a deșeurilor mari. Preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, a precizat că aceste centre vor deservi atât unitatea administrativ-teritorială unde vor fi amplasate, cât și cele din vecinătate.

„Am avut întâlniri cu cei patru primari, cărora le mulțumesc că am ajuns în acest stadiu, să aprobăm hotărârea. Fiecare dintre cele patru orașe ar urma să ne pună la dispoziție, prin transfer, un amplasament de aproximativ 3.000 metri pătrați, într-o zonă unde cetățenii au acces. Consiliul Județean Bihor ar urma să realizeze platformele de depozitare a deșeurilor care reproduc modelul celor care au fost realizate în Oradea, de exemplu cea din zona Thurzó Sándor. Containerele vor fi pe diferite specificații, iar cetățenii vor depozita gratuit pe o perioadă de minimum 3 ani toate acele categorii de deșeuri care nu sunt ridicate de către operatorul de salubritate local, spre exemplu: deșeuri care rezultă din contrucții și demolări, cauciucuri, chiuvete, mobilier mare, diferite tipuri de ulei”, a declarat Ilie Bolojan, într-o conferință de presă care a precedat ședința CJ Bihor. Bolojan a menţionat că valoarea unui depozit este de aproximativ 150.000 de euro.

„Pe baza unor protocoale cu unele primării care au graniță cu aceste orașe, cetățenii vor putea aduce deșeurile, iar primăriile acelea vor suporta costurile de neutralizare a deșeurilor. În felul acesta, creăm niște sisteme care vor acoperi zonele unde sunt concentrări de populație. Tot în acest an, la Ștei și Sânmartin, trebuie să dotăm cu containere platforme deja existente, iar anul viitor ne propunem să continuăm amenajarea de centre în Valea lui Mihai, Săcueni şi Tinca”, a menţionat Bolojan. Potrivit acestuia, scopul este ca, în 2-3 ani, astfel de centre de colectare să existe în tot judeţul.