Unul dintre adolescenţii care în toamna anului 2022 au vandalizat ambele toalete publice din parcul Barcăului a fost condamnat de instanţă la plata a 10.793 de euro. Municipalitatea orădeană face un apel către cetăţeni, rugându-i să contribuie la stoparea fenomenului vandalizării.

În toamna anului 2022, ambele toalete publice din parcul Barcăului au fost vandalizate de către patru adolescenți, cu vârste între 11 și 15 ani. Ca urmare a acțiunilor celor patru, toaletele au devenit nefuncționale. În urma acestei acțiuni de vandalizare, Primăria Oradea a depus plângere penală împotriva făptuitorilor, iar Judecătoria Oradea a emis sentința penală definitivă prin care inculpatul B.R. a fost obligat la plata sumei de 10.793 de euro, echivalentul în lei la data plății, reprezentând prejudiciul cauzat municipiului ca urmare a distrugerii toaletelor publice.

În cazul în care inculpatul nu va achita de bunăvoie suma menționată mai sus, sentința va fi pusă în executare de către un executor judecătoresc.

„Având în vedere faptul că Oradea se confruntă cu un val de acte de vandalism ce vizează clădiri, construcții utilitare și decorative, facilități de agreement și sport din parcuri și zone verzi, Primăria Oradea face un apel către orădeni, prin care aceștia sunt rugați să contribuie la stoparea fenomenului vandalizării și să sesizeze autoritățile ori de câte ori observă persoane cu comportamente antisociale, care prin acțiunile lor afectează imaginea spațiului public sau privat, sau periclitează siguranța cetățenilor în timpul utilizării echipamentelor din parcuri”, menţionează municipalitatea.

În astfel de situații, cetățenii sunt rugați să apeleze la Serviciul de Urgență 112 sau Dispeceratul Poliției Locale la numărul de telefon 0259/969. Un echipaj al Poliției Locale va fi trimis pentru a dispune măsurile legale de sancționare sau, după caz, de identificare și predare a acestor persoane Poliției Municipiului Oradea, în vederea continuării cercetărilor sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere.

De asemenea, municipalitatea atrage atenția asupra faptului că inclusiv minorii care vandalizează proprietățile publice pot fi trași la răspundere, atât civil, cât și penal, în funcție de gravitatea faptei, iar Primăria Oradea va răspunde cu promptitudine la orice act de vandalism care are ca urmare distrugerea proprietăților publice.