În perioada 2-3 decembrie, în parcarea Era Park - „D’ale porcului”
Cel mai important festival-concurs de preparare tradițională a porcului din România, „D’ale porcului”, va avea loc în perioada 2-3 decembrie, în parcarea Era Park Oradea.
Potrivit lui Nicolae Pop, directorul festivalului, la ediția a X-a a evenimentului vor concura echipe din: Biharia, Căbești, Diosig, Nojorid, Pomezeu, Roșia, Tulca, Valea lui Mihai și Uniunea Democratică a Slovacilor și Cehilor din România. Banatul multietnic, un tărâm al gastronomiei diversificate va fi reprezentat de echipa „La Maistoru Căsap”, care respectă tocmai tipicul bănățean, având în componență „maistori” (meseriași) din județele Caraș-Severin (Bocșa și Carașova) și Timiș (Buziaș), de la munte și câmpie, români, maghiari și croați, un exemplu de armonie, dar și de pricepere.
„Ne dorim să arătăm „la tot natu’” (adică lumii întregi), ce înseamnă preparatul porcului la noi, cu rețete și preparate din „Țara Banatului”, respectând întocmai specificul zonal”, afirmă Dan Liuț, coordonator. Echipa este susținută de Uniunea Croaților din România.
„Zestre culinară”
Primăria localității Esztár (Ungaria) organizează, de 10 ani, un celebru festival al tocanei de legume, și deține chiar un record mondial pentru „Cea mai mare tocană de legume” - 1,8 tone. Ineditul eveniment gastronomic va fi (re)prezentat, anul acesta, și la Oradea, unde specialiștii în legume își vor testa îndemânarea cu... carne proaspătă de porc.
Tot în cadrul evenimentului, echipa orașului Nădlac din județul Arad va oferi un moment special de „zestre culinară”, cu degustare de „cârnați de Nădlac” cu „boia de Nădlac” și preparați cu produse din porci crescuți în România, o campanie națională „Zestre culinară” de conservare a patrimoniului culinar multietnic și multicultural din cadrul proiectului de diplomație culinară propus de Romana Rista și susținut de Comtim.
Potrivit organizatorilor, vizitatorii vor putea degusta produsele din concurs, pe baza unor tichete puse la dispoziţie de organizatori (30 de lei). În zonele de concurs, servirea publicului se va face exclusiv pe baza tichetelor de masă. Fiecare tichet asigură o porție de mâncare tradițională, dintre cele aflate în concurs. Echipele din concurs vor fi jurizate și pe baza tichetelor adunate de la vizitatori.
Juriul ediţiei a X-a a festivalului-concurs „D’ALE PORCULUI” este format exclusiv din profesionişti în Gastronomie, oameni pentru care Arta culinară nu are secrete, dar și importanți Promotori ai bucătăriei tradiționale românești. Cei mai mulți revin iarnă de iarnă la Oradea deoarece - vorba imnului festivalului, compus de Văru’ Săndel - „Ca la D’ALE PORCULUI nu-i nicării!”...
Din juriu vor face parte:
1. Ştefan BERCEA – preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism (A.N.B.C.T.) România
2. Ciprian NICOLESCU – mentorul şi antrenorul echipei naţionale de bucătari (seniori) a României la Olimpiada gastronomică (IKA) 2020
3. Cerasela LUNGU - căpitanul echipei „Casa boierului din deal” medaliată cu bronz la Cupa Mondială Gastronomică 2022, participantă la IKA 2024
4. Nina RUS - owner „Bunătăţile lu’ Nina”, participantă la IKA 2024
5. Mircea GROZA – arheolog culinar, autor „Zămuri - supe, zupe şi năcreli”
6. Cosmin DRAGOMIR – fondator „GASTROART”, autor „Curatorul de zacuscă”
7. Liviu BOSNEA – manager „Frăția ceaunelor”
8. Romana RISTA – diplomat culinar, „Fata care gătește cu flori”
9. George FURDUI – owner „OBLIX by Chef George Furdui”
10. Alexandru ŞANDRĂU – executive chef Complex PRESIDENT Băile Felix
Pălinca va fi jurizată (şi) separat, de o echipă de specialişti:
NAGY Botond – Zekulhyda Săcueni - 2 titluri de Campion la Brillante 2023 și 2 titluri de Campion la Quintessence 2023
FENESI Győző Peter – Manufactura Fenesi Oradea
MASA VIP
Ediția a X-a a Festivalului-concurs „D’ALE PORCULUI” va avea o zonă specială dedicată gurmanzilor iubitori de produse din carne proaspătă de porc, și de băuturi locale! La „MASA V.I.P.” se vor putea consuma 8 mâncăruri de excepție, realizate după rețete culese din Bihor, și 2 din 3 băuturi locale! Clienții vor fi primiți într-o zonă special amenajată și se vor putea bucura inclusiv de momente artistice-surpriză și de o tombolă!
D'ale porcului pro”
Festivalul va găzdui și ediția a II-a „D’ale porcului pro”, o competiţie între echipe conduse de profesionişti în industria cărnii, reprezentând judeţe/ oraşe/ comune din întreaga ţară: Complex President Băile Felix, Bers Nova & Crius, Sapient Group & Euro Buffalo, Colegiul Tehnologic „Mihai Viteazul”, Liceul Tehnologic nr. 1 Cadea, Good Chefs Mix și Grătarul cu ștaif (Timișoara).
Totodată, festivalul va găzdui şi tradiţionalul târg de produse locale, alimentare și non-alimentare „Fain din Bihor”.
Deschiderea oficială a festivalului-concurs „D’ale porcului” va avea loc sâmbătă, 2 decembrie, de la ora 10.00, în parcarea Era Park Oradea.
Programul festivalului
SÂMBĂTĂ – 2 decembrie (BIHOR & invitați)
08.00-19.00 TÂRG DE PRODUSE TRADIŢIONALE
09.00-10.00 Degustare pălincă - CONCURS
10.00-10.30 DESCHIDERE FESTIVĂ (+ PREMIERE SPECIALĂ „DE 10”)
10.30-14.30 BIHOR SPIRITS – CONCURS de pălinci
11.30-12.30 Degustare toroş – CONCURS
12.30-13.30 Degustare cârnaţi şi caltaboşi – CONCURS
13.30-14.30 Degustare preparate speciale – CONCURS
13.30-14.30 ZESTRE CULINARĂ - Degustare de cârnați de Nădlac - echipa orașului Nădlac, Arad – Acțiune de diplomație culinară propusă de Romana RISTA și susținută de COMTIM
14.30-15.00 LANSARE DE CARTE - „Zămuri – supe, zupe și năcreli. Rețete ardelenești din bătrâni”, de Mircea GROZA (în prezența autorului, editorului și a unor invitați-supriză)
15.00-15.30 Demonstraţii de artă culinară – PREZENTARE
15.30-18.00 BIHORUL PETRECE
18.00-18.30 Festivitate de premiere -
*
DUMINICĂ – 3 decembrie (PROFESIONIȘTI)
09.00-18.30 TÂRG DE PRODUSE TRADIŢIONALE
09.00-10.00 Degustare distilate - CONCURS
12.30-13.30 Degustare cârnaţi şi caltaboşi – CONCURS
13.30-14.30 Degustare produse locale și produse speciale – CONCURS
14.30-15.30 Demonstraţii de artă culinară - PREZENTARE
15.30-18.00 RECITAL: Liviu Buțiu și orchestra; Aurel TĂMAȘ
18.00-18.30 Festivitate de premiere -
(Atenție! Programul poate suferi modificări, independente de voința organizatorilor!)
Evenimentul este organizat de Asociația Culturală D’Art Oradea, în parteneriat cu Asociația Comunelor din România - Filiala Județeană Bihor.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.