Datorită performanței sale artistice, a renumelui și prestanței dobândite de-a lungul anilor, Ansamblul Folcloric „Bihorul” din Oradea va efectua, în perioada 30 martie-15 aprilie 2018, un turneu artistic în Statele Unite ale Americii, la invitația Arizona State University.

Evenimentul este organizat prin Programul de studii româneşti din cadrul Școlii Internaționale de Litere și Culturi (School of International Letters and Cultures), program ce cuprinde cel mai mare număr de tineri care studiază limba și literatura română la Arizona State University (peste 200, în fiecare an), și în contextul celebrării Centenarului Marii Uniri și a prezentării culturii, obiceiurilor și tradițiilor românești în fața studenților români, americani și internaționali.

În acest proiect vor participa toate țările atât din Europa, cât și din lume, fiecare cu scopul principal de a-și pune în valoare tradițiile, folclorul și obiceiurile specifice.  

„Pe lângă mândria cu care ne vom prezenta folclorul bogat în tradiții și obiceiuri, vom fi de-a dreptul încântați să celebrăm Centenarul Unificării României alături de comunitățile de români și de studenții Universității din Arizona”, ne-a declarat coregraful Ioan Silaghi, directorul Ansamblului „Bihorul”.

„Prin dansurile, tradițiile și melodiile interpretate, dorim să le readucem românilor care trăiesc acolo trăirea și simțirea de a fi român, să îi facem să se simtă acasă, măcar sufletește”, a adăugat interlocutorul nostru.

Sub îndrumarea lui Ioan Silaghi, își vor da concursul corpul de dansatori al Ansamblului Folcloric „Bihorul”, alături de soliștii acestuia. Conducerea muzicală va fi asigurată de Nazarius Varga (Zbiciu).

În încheirea programului, artiștii orădeni vor încinge o horă a Unirii și a înfrățirii între popoare, la care vor fi invitați toți românii participanți la eveniment.