În aceste zile, la Oradea, are loc adunarea generală a Reţelei oraşelor Art Nouveau (Réseau Art Nouveau Network – RANN). Municipiul de pe Crişul Repede este partener al acestei reţele din anul 2011, fiind, în prezent, singurul oraş din România care face parte din această organizaţie care reuneşte 22 de instituții din 16 țări.

„Din 2011 orașul Oradea a fost acceptat să devină partener în Rețeaua orașelor Art Nouveau, la inițiativa Primăriei municipiului Oradea, împreună cu Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din Judeţul Bihor. Membrii și partenerii rețelei însumează 22 de instituții din 16 țări, din care 12 sunt în Uniunea Europeană, ceea ce ne face să fim mândri că facem parte din această rețea exclusivistă Art Nouveau”, a declarat, ieri, viceprimarul Florin Birta, în cadrul unei conferinţe de presă la care au mai participat Theo Huguenin-Elie, președintele RANN, Anne-Lise Alleaume, coordonatorul rețelei, Philippe Thiery, secretarul general al organizației, Adriana Lipoveanu, director adjunct al Instituției Arhitectului Șef, Angela Lupșea, directorul executiv al Fundației de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor, și Ramona Novicov, consultant ştiinţific în cadrul Fundaţiei.

„Art Nouveau-ul din Oradea exprimă practic toate stilurile existente în cadrul acestui curent: lovitura de bici, geometricul și vernacularul. Este prima particularitate excepțională existentă la Oradea. Cea de-a doua particularitate excepțională pe care am găsit-o la Oradea este densitatea. Ce ne-a frapat la Oradea este faptul că nu putem să facem doi-trei pași fără să ne întâlnim cu acest stil Art Nouveau”, a afirmat Theo Huguenin-Elie, președintele RANN. El a prezentat două dintre evenimentele pe care reţeaua le organizează în acest an: o conferință internațională care va avea loc în perioada 29-30 noiembrie 2019 la Bruxelles și concursul anual de fotografie, lansat săptămâna trecută, care se va încheia în data de 10 iunie şi care are ca temă „scări în stilul Art Nouveau”.

În ceea ce privește Adunarea generală, în cadrul acesteia se vor discuta probleme administrative și planul de activități ale organizației, precum și aderarea unor posibili membri, instituții sau oraşe la rețea, Timişoara fiind în discuţii avansate pentru accederea în reţeaua Art Nouveau.

Viceprimarul Florin Birta a precizat că Oradea a depus un proiect în cadrul Programului de Cooperare Transnațională Dunărea, în cadrul căruia a fost organizate, anul trecut, în premieră, Zilele Art Nouveau în Oradea. Adriana Lipoveanu a menţionat că, în acest an, Zilele Art Nouveau vor fi marcate în perioada 15-16 iunie, fără să dea, însă, amănunte despre program.