Ediţia a XI-a a Festivalului-concurs „D’ale porcului” va avea loc în perioada 9-10 noiembrie şi va deschide oficial „sezonul” sărbătorilor de iarnă 2024-2025 în România.

Evenimentul va găzdui și ediția a III-a „D’ale porcului Pro”, competiţia între echipe conduse de profesionişti în arta culinară și reprezentând judeţe/ oraşe/ comune din întreaga ţară. De asemenea, festivalul va găzdui şi deja tradiţionalul târg de produse tradiționale locale „Fain Din(ing) Bihor”.

Vizitatorii vor putea degusta produsele din concurs, pe baza unor tichete puse la dispoziţie de organizatori.

Juriul este unic şi va fi format din profesionişti ai Artei culinare, sub coordonarea Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism (ANBCT) România, cărora li se pot adăuga, la cerere, reprezentanţii unor sponsori.

Vor fi acordate cel puţin zece premii/ categorie, după cum urmează: Cea mai bună pălincă/ țuică; Cei mai buni cârnaţi; Cei mai buni caltaboşi; Cel mai bun toroş/ preparat specific zonei; Cel mai bun preparat special; Premiul de popularitate – cele mai multe tichete; Premii speciale; Marele premiu (I, II, III). Toate echipele vor fi jurizate! Condiţia pentru a participa în competiţia pentru oricare dintre premii este, însă, acumularea a minimum 100 de tichete de la vizitatori.

La fel ca şi la ediţiile precedente, punctajul maxim pentru numărul de tichete de masă adunate de la public se va obţine pentru 150 de tichete. Cei care vor aduna mai mult de 150 de tichete vor intra în competiţie (şi) pentru aşa-numitul Premiu de popularitate.

În plus, între orele 11.00 şi 16.00, pe scena special amenajată la faţa locului vor urca zeci de ansambluri de dansatori, solişti vocali şi instrumentişti amatori din Bihor, precum şi invitaţi speciali din ţară şi din străinătate.

„Zece ediții; peste 12.000 de vizitatori/ ediție; 50 de echipe-primării din Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Satu Mare și din Ungaria; peste 20 de jurați profesioniști; peste 30 de mici producători locali; peste zece artiști români de calibru; două recorduri mondiale; trei băuturi oficiale; imn propriu! D’ale porcului este, în acest moment, cel mai important festival-concurs de preparare tradițională a porcului și printre cele mai importante evenimente de cultură gastronomică tradițională din România”, declară Nicolae Pop, directorul festivalului.

Festivalul-concurs D’ale porcului este organizat de Asociația Culturală D’ART Oradea (deținătoarea mărcii înregistrate), în parteneriat cu Asociația Comunelor din România - Filiala Județeană Bihor.

Detalii suplimentare privind competiţia se găsesc pe www.fcdp.ro!