Muzeul Țării C rișurilor găzduiește în aceste zile expoziția de pictură a singurei artiste în viață ale cărei lucrări sunt expuse în celebra colecție Stoner din SUA, alături de lucrările lui Pablo Picasso, sau Marcel Duchamp.

Artista este Carmen Marin iar expoziția de pictură „Dor” este prima organizată în România. Absolventă a Universității Naționale de Arte din București, Departamentul Pictură, în anul 2000, la clasa maestrului Ștefan Câlția, Carmen Marin s-a făcut remarcată încă din perioada studenției prin expoziții personale și de grup, atât în țară, cât și în străinătate. Stabilită la New York, artista a expus în galerii celebre din Europa și SUA, ajungând în scurt timp celebră și premiată pe ambele continente.

Expoziția vernisată vineri, 5 noiembrie, la MTC, este curatoriată de Adina Rențea, preşedinta Asociaţiei Culturale pentru Sprijinirea Artelor Frumoase din București și s-a bucurat de prezența artistei, dar și de prezența unor oficiali locali, precum viceprimarul Arina Moș, episcopul greco-catolic Virgil Bercea sau episcopul romano-catolic László Böcskei.

În deschiderea evenimentului, managerul interimar al MŢC, Gabriel Moisa, a explicat că evenimentul expozițional i se datorează Șefului Secției Artă a Muzeu, Cornel Abrudan. Acesta a fost impresionat de lucrările lui Carmen Marin, lucrări care i-au inspirat un pod, construit lucrare cu lucrare, prin care sentimentele și trăirile artistei ajung la privitor.

Expoziția cuprinde 50 de lucrări realizate predominant în ultimii doi ani. „Lucrările surprind prin vigoarea concepției și profunzimea viziunii artistice. Ele vorbesc despre o stare de spirit, o realitate lăuntrică populată de copaci antropomorfici, îngeri umanizați, chipuri și personaje arhetipale.  Tematica   lucrărilor, cromatica, tușa adesea puternică, alteori delicată, precizia compozițională,  relația dintre elementele imaginii, sunt manifestări elaborate ale limbajului plastic al artistei", descrie curatoarea Adina Rențea. Aceasta a comparat cele 50 de picturi cu „50 de doruri ascunse, ca o terapie sufletească în care Omul este tezaur".

Tot curatoarea a explicat că artista Carmen Marin este singurul artist în viață care are opere expuse în celebra colecție Stoner din SUA, alături de opere semnate de nume de referință Marcel Duchamp şi Pablo Picasso.

Expoziția de la Muzeul Țării Crișurilor poate fi vizitată până în data de 12 februarie 2022.