Ca urmare a evoluției și răspândirii pestei porcine africane în județul Bihor, luni au fost uciși preventiv toți porcii din Abrămuț, Albiș și Olosig.

Din totalul celor 26 de focare de pestă porcină africană declarate la nivelul județului Bihor, 18 dintre acestea erau în localitățile Abrămuț, Albiș și Olosig: Abrămuț - 3 focare confirmate, din care ultimul în 8 august; Albiș - 4 focare confirmate din care ultimul în 8 august; Olosig - 11 focare confirmate în 8 august din care ultimul reconfirmat în 13 august.

Situația a fost supusă de urgență deciziei Centrului Local de Combatere a Bolilor Bihor din data de 8 august care a luat măsura uciderii tuturor efectivelor de porci din gospodăriile individuale/ferme din cele 3 localități sus-menționate, ca măsură preventivă pentru răspândirea virusului.

„Facem apel la toți cetățenii din localitățile afectate să înțeleagă măsurile dispuse de autorități și să le conștientizeze ca fiind necesare în contextul eradicării virusului. Sacrificarea individuală a porcilor din gospodării nu vine în sprijinul eradicarii pestei porcine africane. Deoarece în carnea sărată şi afumată virusul rezistă 3-6 luni iar în cea congelată până la 5 ani. Cu toții ne dorim stârpirea virusului într-un termen cât mai optim, or sacrificarea porcilor de către proprietari în vederea evitării măsurii uciderii preventive prelungește prezența virusului pe teritoriul județului nostru. În acest sens, vă asigurăm că toate măsurile propuse de specialiștii Centrului Local de Combatere a Bolilor sunt menite a stârpi complet virusul de pe teritoriul județului nostru”, se afirmă într-un comunicat al Cancelariei Prefecturii Bihor.

Toți proprietarii ai căror animale au fost ucise vor beneficia de despăgubirile legale, în conformitate cu HG nr. 484/2018 de modificare a HG nr. 1214/2009.

Pesta Porcină Africană (un virus mult mai puternic și mai stabil în mediu decât pesta porcină clasică) nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, virusul având însă impact la nivel social din punct de vedere economic. Nu există tratament sau vaccinare contra pestei porcine africane.