Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Nelu Tătăru a anunțat, vineri, că există două cazuri noi de infecție cu coronavirus, fiind vorba despre un bărbat de 45 de ani și o femeie de 38 de ani.

 

„Mai avem două confirmări de coronavirus. Sunt ale unui bărbat din Maramureș de 45 de ani, în afara definiției de caz, care vine din afara zonelor din Italia carantinate, care se întoarce în țară pe 25 februarie, fiind bolnav în Italia unde merge la medic, i se prescrie un tratament simptomatic și pleacă acasă. Ajunge în România, având febră, se prezintă la spital în Maramureș, este internat la Clinica de boli infecțioase, unde primește tratament simptomatic și se face testarea, ieri prezentând un grad de insuficiență respiratorie, este transferat la Cluj. Azi ne vine confirmarea de pozitiv la coronavirus”, a spus Tătaru.

Cel de-al doilea caz este al unei femei de 38 de ani, din Timișoara.

„Pe 17 februarie merge o zi la Bergamo, în afara zonei de definiție de caz, iar pe 25 februarie prezintă un prim semn de febrilitate, cu o stare generală alterată, stă acasă, se prezintă la spital pe 27 pentru o evaluare de simptomatologie, i se dă un tratrament și merge acasă în izolare. Astăzi, și testul dânsei a ieșit pozitiv”, a adăugat secretarul de stat.

Nelu Tătaru a mai spus că femeia va rămâne la Centrul din Timișoara, iar bărbatul rămâne internat la Cluj. Starea de sănătate a femeii este bună, iar cea a bărbatului este ameliorată față de joi.

„Cele două cazuri au venit din afara zonei unde este impusă izolarea sau carantinarea. Ambele cazuri se află în centrele unde urmează să fie tratate. (...) Direcțiile de sănătate publică vor lua măsurile pentru ancheta epidemiologică și pentru a stabili contacții celor două persoane, mai ales din perioada în care au avut febră”, a spus, la rândul lui, șeful DSU, Raed Arafat.

În România, a mai fost confirmat, până acum, un singur caz, al unui tânăr de 25 de ani din județul Gorj, care este internat la Institutul „Matei Balș” din Capitală.