Noul corp de clădire al Spitalului Municipal este tot mai aproape de realizare. Ieri, 14 martie, cu două zile înainte de finalizarea termenului prevăzut în contract, s-a facut recepția studiului de fezabilitate. Investiția are o valoare de aproape 15,7 milioane de euro.

 

Reprezentanţii Spitalului Clinic Municipal ,,Dr. Gavril Curteanu” din Oradea au anunțat ieri finalizarea studiului de fezabilitate la noul corp de clădire. Cheltuielile, suportate din fonduri proprii și bugetul Primăriei Oradea, sunt în valoare de puțin peste 57,4 milioane de lei cu TVA, respectiv puțin peste 12,3 milioane de euro cu TVA, iar cheltuielile totale sunt în sumă de aproape 72,9 milioane lei cu TVA, respectiv aproape 15,7 milioane de euro cu TVA.

„Diferența dintre cele două sume o reprezintă cheltuielile pentru proiectare și asistență tehnică, utilaje, echipamente tehnologice și functionale care necesită montaj, iar la capitolul „Alte cheltuieli” intră doar lucrările de construcții și instalații aferente organizării de șantier”, se afirmă într-un comunicat semnat de managerul Spitalului, Maria Silaghi.

În noul corp de clădire vor fi mutate secțiile de la Municipal care au legătură cu pediatria, urmând ca în spațiile rămase să fie relocate unele dintre secțiile care se găsesc acum disparate prin oraș.

Până în 2020, Spitalul va derula și un alt proiect prin care 5 departamente vor fi dotate cu echipamente de ultimă generație. Vorbim despre centrul/laboratorul de imagistică în care se va monta un RMN și trei ecografe, Secția ATI care va fi dotată cu un aparat C-arm, 5 monitoare de înaltă performanță și 5 aparate de ventilație mecanică de înaltă performanță, Secția Radiologie, care va primi un aparat digital de radiografie-scopie, Laboratorul, care va avea puncte de lucru în fiecare secție, aici urmând a se monta un sistem de transport vacuum pentru probe de laborator și medicamente și despre Blocul operator al Secției Chirurgie Adulți și Pediatrie unde se va monta un turn complet 3D Full HD pentru Chirurgie Endoscopică Laparoscopică.

Se mai are în vedere dotarea cu un sistem de telemedicină - componente hardware și software, a compartimentului IT, cu terminale în Camerele de Gardă și cu sistem de videoconferință pentru sălile de curs ale Spitalului. Acest sistem va fi interconectat cu Spitalul Békés în toate punctele lui de lucru; Gyula, Szeghalom și Békéscsaba. Cu o valoare de aproape 3 milioane de euro, proiectul prevede și schimburi de practică pentru 30 de medici din cadrul Spitalului, în vederea transferului de „know how” cu Spitalul Central Județean Békés. Mai mult, peste câteva luni la Municipal va funcționa un nou Computer Tomograf în valoare de 1,2 milioane de lei, bani asigurați de Primăria Municipiului Oradea (un milion) și fonduri proprii (200.000 de lei).

Se mai are în vedere o construcție nouă destinată blocului alimentar, cu o sală de mese cu 300 de locuri și funcțiuni de activitate didactică a medicilor integrați clinic cu studenții de la Facultatea de Medicină și Farmacie Oradea, cu o sală de amfiteatru, prevăzută cu 175 de locuri, vestiare și două încăperi pentru secretariat, funcțiunea activității administrative a Spitalului, precum și locuințe de serviciu/protocol. Valoarea estimată este de aproximativ 3 milioane de euro”.