La sesizarea unui bihorean, comisarii de la protecția consumatorilor au luat la puricat Supermarketul Penny din Marghita. Neregulile constatate aici au dus la amenzi de 50 de mii de lei și închiderea temporară a unității.

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Bihor (CJPC BIHOR) a desfășurat joi, 29 februarie, o acțiune de control la Supermarketul Penny (Rewe România) din Marghita pentru cercetarea unor aspecte semnalate de un consumator bihorean.

Comisarii au constatat prezența, atât în unitate, cât și în spațiile de depozitare adiacente, a excrementelor de rozătoare; prezența produselor congelate (mazăre, cartofi, baghete congelate etc) așezate în cărucioare de manipulare, la temperatura mediului ambiant, în imediata vecinătate a unui spațiu de colectare a resturilor menajere; prezenţa la comercializare a produselor congelate (păstrăv eviscerat, burtă de vită, cocktail fructe de mare, Pangasius, pulpe de pui, gheață cuburi) la care s-a constatat prezenţa masivă a gheţii şi zăpezii în interiorul ambalajului, ridicându-se suspiciunea rezonabilă a întreruperii lanţului frigorific; în spațiul de depozitare navetele cu pâine, atât cea feliată, ambalată, cât și cea nefeliată, neamblalată, netrotejată erau așezate lângă mâncarea pentru animale, saci cu deșeuri, ambalaje, resturi; spaţiile frigorifice de păstrare și expunere a produselor - vitrine frigorifice și congelatoare erau insalubre, cu resturi alimentare, praf, scurgeri, mâzgă, impurităţi, rugină; benzile mobile de la casele de marcat erau murdare, în zona de sub acestea existând resturi alimentare vechi, mucegăite, mâzgă, constituindu-se astfel într-o zonă cu risc de infecție și contaminare a produselor.

Pentru neregulile constatate, comisarii au aplicat patru amenzi contravenționale în valoare totală de 50 de mii de lei, oprirea temporară a prestării serviciilor și comercializării produselor până la remedierea deficiențelor (închiderea temporară a unității), oprirea definitivă de la comercializare a produselor alimentare neconforme, în valoare de aproximativ 14 mii de lei și oprirea temporară de la comercializare a unor produse de circa 1.5 milioane de lei.

„Comisarii CJPC Bihor vor continua acțiunile de verificare a respectării drepturilor consumatorilor și, așa cum am demonstrat în diverse cazuri, indiferent de operatorul economic, vor fi luate măsuri urgente de conformare, inclusiv sancțiuni contravenționale complementare”, se afirmă într-un comunicat semnat de comisarul șef adjunct ing. Giani Bura.

Consumatorii bihoreni pot contacta CJPC Bihor la telefon 0377.755.359, la email: secretariat.bihor@anpc.ro, iar reclamații se pot depune pe site-ul anpc.ro.