Instalația de foraj a sondei care va extrage apa geotermală pentru încălzirea cartierului Nufărul 1 a fost pusă în funcțiune vineri. Echipamentul va săpa continuu, până la aproximativ 2.800 de metri.

La finalul lucrărilor, în foraj, la adâncimea de aproximativ 100 de metri se va monta o pompă care va extrage apa geotermală de aproximativ 74°C, ce va fi transportată printr-o conductă metalică preizolată la Stația Termică Geotermală din str. Depozitului. Aceasta va încălzi agentul termic necesar pentru încălzirea și prepararea apei calde de consum pentru locuitorii din cartierul Nufărul 1.

Lucrările de forare vor dura aproximativ 2 luni, urmate de alte 3 luni în care vor fi efectuate teste și probe de producție a forajului. Execuția forajului este efectuată de către Daflog, companie specializată în execuția forajelor de adâncime, subcontractant al asocierii formată din Elsaco Electronic Botoșani și Energomontaj București.

Lucrările au loc în cadrul proiectului „Valorificarea energiei geotermale în asociație cu pompe de căldură, pentru producerea agentului termic pentru încălzire și apă caldă în cartierul Nufărul 1 - Oradea”.

Prin această investiție, cartierul Nufărul 1 va face tranziția spre un sistem de încălzire și preparare a apei calde ce se bazează pe energia din apa geotermală extrasă din zăcământul aflat în subteranul orașului.

Beneficiarii direcți ai investiției sunt aproximativ 13.500 locuitori ai cartierului Nufărul 1, respectiv 6.217 de apartamente, instituții publice și agenți economici care au spații comerciale la parterul blocurilor din cartier.

Cele 7 puncte termice existente vor fi dezafectate după finalizarea lucrărilor.

Investiția presupune realizarea unei rețele de transport pentru agent termic și apă geotermală, construirea unei Stații Termice Geotermale, realizarea unui  foraj nou de producție în zona străzii Meiului și montarea a 277 de minipuncte termice la consumatori (în scările blocurilor).

Finanțarea este asigurată prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, valoarea contractului de lucrări fiind de aproape 90 de milioane de lei.