Asociația Internațională „Euro Foto Art” organizează „Universitatea de artă fotografică de vară”, în parteneriat cu Asociația Națională a Grupurilor de Artă Fotografică din Ungaria și cu Muzeul Orașului Oradea. Asociația națională din Ungaria este membru oficial al Federației Internaționale de Artă Fotografică (afiliată la UNESCO).

La manifestare, care se bucură de patronajul Consiliului Județean Bihor și al Primăriei municipiului Oradea, vor participa peste 50 de artiști fotografi din Serbia, România și Ungaria. Universitatea va debuta sâmbătă, 30 iunie 2018, la ora 20.00, în sala de conferințe ale ONG-urilor din Cetatea Medievală Oradea. Participanții vor fi salutați de artistul fotograf Horváth Imre, președintele Asociației Naționale din Ungaria și de Ștefan Tóth, președintele Asociației Internaționale „Euro Foto Art”, respectiv vicepreședinte MAFOSZ. În continuare, prof. Dukrét Géza va prezenta municipiul Oradea. În cadrul primei seri, vor fi prezentate digiporame realizate de artistul fotograf orădean Ovi D. Pop, intitulate „Oradea și județul Bihor”, respectiv „Peșterile din România - patrimoniu național”.

În cadrul Universității de vară, vor avea loc mai multe deplasări și excursii de creație în diferite zone pitorești ale județului Bihor: Băile 1 Mai, Băile Felix, Muzeul de Etnografie Beiuș, Peștera Chișcăului, Muzeul în aer liber „Flutur” din Chișcău, case muzeale din Diosig, Săcuieni, Galoșpetreu, Sălacea și Otomani.

Ziua de 4 iulie 2018 va fi dedicată activităților profesionale, în cadrul cărora o firmă de specialitate va prezenta cele mai performante aparate de fotografiat comercializate în România. În continuare, se va trece la discuții însoțite de proiecții de digiporamă, cu artiștii fotografi Kerekes István din Mosonmagyaróvár (HU), Lennert Géza din Novi Sad (SRB) și Máthé András din Debrecen (HU).

Seara, va avea loc lansarea albumului de artă fotografică al lui Dezső László din Gheorgheni, intitulat „Transilvania - perla Carpaților”, editată în patru limbi. Programul acestei seri se va încheia cu prezentarea filmului documentar de natură, intitulat „Lekvár” (Ursul/ A medve), premiat de două ori la Festivalul filmului de natură din Gödöllő. După prezentarea filmului, va avea loc o discuție liberă cu personajul principal al filmului fotograf de natură - Dezső László, din Gheorgheni, județul Harghita.

Participanții la Universitatea de vară vor avea posibilitatea să viziteze și să fotografieze o serie de obiective turistice din Oradea.   

În cadrul Universității de vară vor fi vernisate și două expoziții de artă fotografică. Prima expoziție va fi alcătuită din 106 fotografii monochrom și color, realizate de participanții la Universitatea de artă fotografică de vară, care va fi deschisă duminică, 1 iulie 2018, de la ora 18.00, în Galeria „Euro Foto Art”. A doua expoziție va fi vernisată miercuri 4 iulie 2018, la ora 11.00, în sălile de expoziții ale Muzeului Orașului Oradea - Complex Cultural. Pe simezele Colecției de Tehnică și Artă Fotografică „Ștefan Tóth István” vor fi expuse peste 120 de fotografii acceptate și premiate la ediția a XXXV-a a Salonului de artă fotografică MAFOSZ. În cadrul vernisajului va avea loc festivitatea de înmânare a premiilor și lansarea albumului Salonului. După terminarea ediției din acest an al Universității de artă fotografică de vară va fi organizată o expoziție itinerantă, care va fi vernisată în mai multe orașe din România și Ungaria.