PSD Bihor a anunţat că în şedinţa de azi, 22 septembrie, a Consiliului Judeţean Bihor aleşii social-democraţi nu vor vota exproprierile din satul Cheriu pentru realizarea inelului metropolitan, menţionând că „Ilie Bolojan nu are o dispută politică cu PSD Bihor, ci cu zecile de cetățeni expropriați abuziv și cu legile pe care le încalcă în mod repetat”.

„Înaintea noii ședințe a CJ Bihor, de mâine (azi, 22 septembrie - n.r.), PSD Bihor reiterează ferm faptul că nu va vota, în Consiliul Județean Bihor, exproprierile impuse de Ilie Bolojan la Cheriu, în acest sens existând o decizie luată unanim în cadrul Biroului permanent județean al organizației. Ilie Bolojan nu are în acest moment nicio dispută politică cu PSD Bihor, ci are o dispută cu 23 de cetățeni din Cheriu, care au solicitat sprijin partidelor din opoziție în vederea apărării dreptului lor la proprietate, încălcat de conducerea actuală a CJ Bihor”, se menţionează într-un comunicat de presă al PSD Bihor, trimis presei orădene cu o zi înainte de şedinţa ordinară din luna septembrie a CJ Bihor şi la o zi după ce preşedintele administraţiei judeţene, Ilie Bolojan, anunţase că proiectul cu exproprierile va fi din nou pe ordinea de zi. Bolojan le atrăgea atenţia consilierilor din opoziţie că este anormală tergiversarea lucrurilor din moment ce există finanţare, iar licitaţia este pornită. „În mod clar și deschis, PSD Bihor face politică pentru oameni și îl îndrumă pe Ilie Bolojan să aibă discuții cu proprietarii nemulțumiți, nu cu presa, ori cu partidele de opoziție prin intermediul presei. Poate că dacă, așa cum nu a făcut niciodată, s-ar fi dus între oameni să discute sincer și transparent cu ei, în loc să

le calce cu bocancii drepturile prin decizii impuse „de sus”, întreaga situație era diferită. Ilie Bolojan a ales însă calea forței, iar acum se află în fața consecințelor create de propria sa inabilitate de a fi sincer cu bihorenii”, mai precizează PSD Bihor. Social-democraţii amintesc şi de faptul că proprietarii terenurilor care trebuie expropriate au cerut în instanţă anularea Hotărârii Consiliului Județean prin care au fost aprobați indicatorii tehnico-economici și traseul drumului, pe motiv că stabilirea traseului s-a făcut cu încălcarea legii şi susţin că sunt variante de traseu mai bune. „Având în vedere că există în desfășurare un proces civil, PSD Bihor își va reevalua poziția atunci când va exista o hotărâre judecătorească, ori când locuitorii din Cheriu vor anunța că acest conflict, declanșat de Ilie Bolojan, a fost stins”, menţionează PSD Bihor, adăugând că, „referitor la afirmațiile lui Mircea Mălan cu privire la accidentele mortale pe care le-ar cauza această situație - încă o data, creată de încălcarea legii nu de oameni, ci de conducerea CJ Bihor, îl informăm că pe drumul Oradea - Cluj, în 2019, s-au înregistrat 13 accidente mortale, în 2020 - 7 și în 2021 alte 4. Să fie vina cetățenilor din Cheriu?... Nu credem! Oricum, e clar că numărul acestor accidente este în scădere și nu are, în mod evident, nicio legătură cu blocajul din Consiliul Județean. Disperarea și înverșunarea cu care caută argumente pentru a denigra demersul locuitorilor din Cheriu, invocând pierderi de vieți omenești, o sancționăm public și o catalogam drept o mojicie! Fără nicio rezervă. Îl interpelăm public și, din păcate, retoric: unde să căutăm vinovați pentru că pe drumul Oradea - Biharia în 2019 nu au fost accidente mortale, iar în 2020-2021 au fost câte 6 în fiecare an?”.