În urma motivării Curţii de Apel Cluj cu privire la anularea hotărârilor Consiliului Judeţean Bihor legate de construirea Inelului Rutier Metropolitan, Claudiu Someşan, unul dintre cei afectaţi de traseul drumului, a adresat o cerere Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bihor, prin care solicită respingerea avizului pentru porțiunea ce trece prin intravilanul satului Cheriu.

 

Claudiu Someşan, liderul grupului de cetăţeni din localitatea Cheriu, comuna Oşorhei, care au dat în judecată Consiliul Județean Bihor pentru că viitorul Inel Rutier Metropolitan le afectează proprietățile aflate în intravilan, a trimis joi, 1 februarie, o adresă către IPJ Bihor prin care solicită să respingă avizarea „noului inel de centură al municipiului Oradea și Zonei Metropolitane Oradea (varianta ocolitoare) pe porțiunea ce trece prin intravilanul satului Cheriu”. El îşi motivează solicitarea citând din textul motivării Curţii de Apel Cluj, dar şi referindu-se la reacţia CJ Bihor şi la declaraţia preşedintelui administraţiei judeţene, Ilie Bolojan.

„Reţinem că Inelul rutier metropolitan în discuţie trebuia realizat în principiu în afara intravilanului localităţilor, iar amplasarea sa în intravilan trebuia să fie justificată în mod corespunzător”, se menţionează în motivarea Curţii de Apel Cluj, care mai precizează că varianta ocolitoare putea fi realizată doar pe baza studiilor de trafic, „însă adoptarea actelor administrative atacate s-a realizat în lipsa unui studiu de trafic, acesta fiind realizat ulterior, în februarie 2023 şi a fost depus la dosar în cursul procesului”. În adresa înaintată IPJ Bihor, Claudiu Someşan face referire şi la poziţia CJ Bihor şi declaraţia lui Ilie Bolojan, în care „se observă clar că intenția conducerii instituției este de a păstra actualul traseu prin intravilanul localității Cheriu, traseu pe care dorește să-l verifice doar prin prisma regimului de viteză și fără a ține cont de celelalte aspecte legate de siguranța circulației”. Totodată, Someşan susţine că „în loc să mute traseul în extravilan, cum impune spiritul legii, liberalul Ilie Bolojan încearcă să inventeze justificări pe motive tehnice și financiare, în detrimentul proprietății private și a intereselor unor localnici, mulți dintre ei fiind persoane în vârstă”.

Pe de altă parte Someşan aminteşte că persoanele ale căror terenuri sunt afectate de traseu au propus o altă variantă, mai lungă cu 286 de metri, după ce iniţial veniseră cu o variantă mai lungă cu 700 m. „Administrația bihoreană a scurtat traseul inelului metropolitan fărâmițănd intravilanul din Cheriu, dar l-a prelungit în extravilan tot la Cheriu, pentru alte interese”, mai susţine Claudiu Someşan, care a prezentat, în adresa trimisă IPJ Bihor, variantele propuse de fiecare parte. „Pe lângă faptul că drumul a fost trasat în mod nejustificat prin intravilan, este și proiectat într-o clasă tehnică greșită la comanda CJ Bihor, fapt ce punea în pericol viețile a sute de mii de conducători auto ce ar fi urmat să parcurgă în viitor un drum subdimensionat față de traficul pe care urma să îl preia de pe 3 drumuri europene, un drum proiectat fără respectarea cerințelor legale în materie de siguranța circulației pe drumurile publice”, mai menţionează Someşan.

„Avem rugămintea, dar și așteptarea ca poziția IJP Bihor în această chestiune să fie una onorabilă și de neaservire în fața clasei politice. Înțeleg că precedentul aviz al IPJ pentru inelul rutier metropolitan s-a acordat în virtutea unui studiu de trafic pentru un drum de legătură, nu pentru o variană ocolitoare. Înțeleg că administrația bihoreană a forțat în acest fel obținerea unui aviz favorabil, iar felul în care acest studiu de trafic a fost întocmit ne-a ajutat să ne aducem aportul la obținerea unei soluții în instanță care să ducă la un drum clasa tehnică III, adică un drum mai sigur pentru toti participanții la trafic. Atât subsemnatul cât și ceilalți localnici ne dorim ca viitorul drum să prezinte și pentru noi siguranță deplină din punct de vedere al circulației rutiere, situație ce s-ar rezolva doar prin respingerea avizării din parte IJP pe orice porțiune a drumului ce ar trece prin intravilanul localității Cheriu”, se arată în solicitarea trimisă IPJ Bihor. Claudiu Someşan precizează că variantele ocolitoare trebuie trasate în extravilan, iar „la Cheriu nu au existat impedimente de ordin tehnic” în acest sens, singura problemă fiind „poziția de forță a președintelui Consiliului Județean, cel căruia îi aparține paternitatea traseului și a caracteristicilor temei de proiectare. În funcție de alegerea a două puncte deja existente pe traseu, se poate executa o ocolire a intravilanului localității, fără ca regimul de viteză pentru un drum de clasa tehnică III să aibă de suferit”.