Începând cu această lună, în Oradea va începe montarea celor 275 de insule ecologice digitalizate care vor înlocui incintele metalice actuale pentru deșeuri menajere. Montarea noilor insule se va încheia până la finalul anului.

Reprezentanții Direcției Tehnice de la Primăria Oradea, respectiv a firmei care livrează aceste insule în Oradea, Europlast România, s-au întâlnit joi, 1 august, la Primăria Oradea cu asociațiile de proprietari din cartierul Rogerius, pentru a oferi detalii tehnice privind aceste insule.

Directorul adjunct Adina Popa a explicat celor prezenți importanța și principalele avantaje ale insulelor ecologice, unul dintre ele fiind pregătirea implementării sistemului „plătești pentru cât arunci” pentru zona de blocuri, precum și faptul că aceste insule vor contribui în mare măsură la conștientizarea populației asupra importanței colectării selective.

De asemenea, la întâlnire a fost prezentat un sistem de insulă ecologică digitalizată, ce a fost amplasat ca model în curtea Primăriei municipiului Oradea pentru prezentare.

Aceste eco-insule sunt compuse din 5 module închise, pentru fracțiile: plastic/metal, hârtie/carton, sticlă, biodegradabil și rezidual. Aceste module vor putea fi deschise cu cardul sau/și cu telefonul mobil de către cetățenii arondați din zona de proximitate.

Principalele avantaje ale insulelor ecologice sunt: împiedicarea pătrunderii neautorizate, reducerea mirosului, reducerea contaminării fracțiilor de deșeuri reciclabile, golirea eficientă de către operatorul de salubritate (modulele fiind dotate cu senzori de umplere), sistem de contorizare a utilizării celor 5 guri de acces.

Montarea acestor insule ecologice se realizează în baza contractului de finanțare pentru proiectul „Dezvoltare, modernizare și completare a sistemului de management integrat a deșeurilor municipale la nivelul Municipiului Oradea - Etapa 1”, finanțat prin PNRR și acordul privind achiziția de insule ecologice digitalizate încheiat între municipalitate, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Europlast România.

Primele platforme destinate primelor locații au fost montate deja în luna iulie, în cartierul Rogerius.

Locațiile insulelor ecologice digitalizate care vor deservi asociațiile de proprietari se găsesc cu preponderență pe actualele amplasamente cu incinte metalice pentru depozitarea deșeurilor menajere.

Lucrările de amenajare prevăd operațiuni precum extinderea sau nivelarea platformelor existente unde este cazul, crearea rampelor pentru golirea containerelor de deșeuri.

Principalul criteriu în alegerea locațiilor a fost ca acestea să deservească aproximativ 200 de utilizatori/insula ecologică digitalizată.

„În perioada imediat următoare va începe distribuirea cardurilor de acces, câte unul pentru fiecare apartament. Distribuția acestor carduri, pe care asociațiile de proprietari le vor primi împreună cu broșura conținând instrucțiuni de folosire, se va face prin intermediul Compartimentului de Monitorizare Servicii de Salubritate din cadrul Primăriei Oradea”, precizează municipalitatea.