Salvamontiștii bihoreni au intervenit joi, 22 iulie, pentru salvarea unui turist blocat în abruptul Cheile Galbenei, la aproximativ 15 metri înălțime de gura Izbucului Galbena.

„Patrulele SJ Salvamont-Salvaspeo Bihor, care asigură permanența în zonele Vârtop și Padiș, au intervenit pentru salvarea unui turist blocat în abruptul Cheile Galbenei, la circa 15 metri înălțime de gura Izbucului Galbena”, anunță salvamontișii bihoreni. Potrivit acestora, în încercarea de a evita porțiunea mai dificilă (din punct de vedere fizic și al agilității necesare), unde accesul se face pe cabluri și lanțuri, imprudentul turist a părăsit traseul turistic, încercând să ajungă la poteca din marginea superioară a abruptului drept al Cheilor Galbenei. La mijlocul abruptului, acesta a alunecat, oprindu-se din alunecare la baza unui trunchi de copac, la circa 15 metri de fundul stâncos al albiei.

Victima, după ce a părăsit traseul turistic, marcat și amenajat cu cabluri, a alunecat și a rămas blocată, fără a avea probleme medicale, dar aflându-se într-o situație de risc de cădere de la înălțime. Din fericire, datorită salvatorilor montani, intervenția din Cheile Galbenei s-a încheiat cu succes. Aceștia au ajuns la victimă, au echipat-o și au realizat evacuarea ei cu ajutorul unor sisteme de corzi din zona de abrupt expusă.

Salvamontiștii bihoreni atrag, din nou, atenția turiștilor asupra pericolelor la care se expun în momentul părăsirii traseelor marcate sau accesarea unor secțiuni de traseu declarate închise.