Peste 6.600 de persoane au fost legitimate și 369 de societăți comerciale și mijloace de transport au fost verificate în ultimele 48 de ore, pentru prevenirea răspândirii şi limitarea infectării cu noul coronavirus, în județul Bihor.

În perioada 1-2 octombrie, sub autoritatea Instituţiei Prefectului - Judeţul Bihor, poliţiştii alături de reprezentanţi ai unor instituţii de aplicare a legii, au continuat acțiunile în sistem integrat, în zonele publice aglomerate, centre comerciale, piețe, târguri, terase, în trafic, precum și în mijloacele de transport, pentru verificarea respectării prevederilor legale și a măsurilor de protecție sanitară, în vederea prevenirii răspândirii Covid-19 în județul Bihor și în scopul informării operatorilor economici și cetățenilor cu privire la noile modificări legislative referitoare la introducerea Certificatului verde Covid.

În cadrul acțiunilor desfășurate, echipele mixte au legitimat 6.623 de persoane și au verificat respectarea prevederilor legale dispuse în contextul stării de alertă și a măsurilor sanitare în 168 de societăți comerciale, marketuri, restaurante, terase, unităţi de tip fastfood, hoteluri, pensiuni şi alte spaţii de cazare, piețe, târguri, parcuri, zone de agrement, gări și autogări.

De asemenea, în cadrul acțiunilor punctuale, au fost verificate 201 mijloace de transport, din care 94 de mijloace de transport public în comun.

În urma neregulilor constatate, au fost aplicate 115 sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare totală de 16.500 de lei.

Dintre acestea, 101 sancțiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare totală de 12.500 de lei, au fost aplicate pentru nepurtarea măștii de protecție, iar 4 sancțiuni, cu amenzi în valoare totală de 4.000 de lei, au fost aplicate pentru nerespectarea măsurilor privind carantina/izolarea. În cadrul misiunilor desfăşurate în perioada 1 - 2 octombrie, au fost angrenați 167 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, 28 de jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Bihor, doi inspectori ai Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, un comisar al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor, doi inspectori ai Direcției de Sănătate Publică, precum și doi inspectori ai Inspectoratului Teritorial de Muncă.

Menționăm că acțiunile de verificare pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor cu Covid-19 continuă zilnic. Scopul acestor acțiuni nu este acela de a aplica sancțiuni, ci de a identifica și preveni acele activități sau comportamente care ar conduce la răspândirea Covid-19.

Polițiștii bihoreni recomandă tuturor cetăţenilor să păstreze distanțarea fizică, să poarte masca de protecție în spațiile în care este obligatorie și să nu se expună la riscuri.

Cetățenii pot sesiza cazurile de încălcare a normelor de protecție sanitară apelând la linia TelVerde - 0800800165.