Peste 100 de profesori și specialiști din diverse domenii au fost implicați de polițiștii de prevenire bihoreni într-o amplă dezbatere pe tema prevenirii violenței în familie la începutul acestei săptămâni, la Colegiul Național „Avram Iancu” din Ștei.

 

Dezbaterea a făcut parte din campaniile preventive „Oprește acum violența în familie, cere ajutor!” și „Aripi Frânte”.

Scopul îl reprezintă creşterea gradului de informare a cadrelor didactice cu privire la dimensiunea, incidenţa şi formele de manifestare a violenţei în familie, cu privire la instituţiile implicate în gestionarea acestui fenomen, precum şi cu privire la drepturile şi măsurile prevăzute de lege pentru asigurarea protecţiei victimelor violenţei în familie.

Evenimentul a debutat cu două momente artistice susținute de elevii Colegiului Național „Avram Iancu” Ștei și de cei ai Școlii Gimnaziale nr.1 „Nicolae Bogdan” Vașcău. Elevii şi-au prezentat, în mod artistic, propria viziune cu privire la violenţă, formele de manifestare a acesteia şi modalităţi de abordare a luptei împotriva violenţei.

La eveniment au fost prezenți peste 100 de profesori, psihologi și reprezentanți ai 14 unități școlare din localităţile Ştei, Câmpani, Nucet, Lunca, Vaşcău, Rieni, Cărpinet, Buntești, Săliște de Vașcău, Pietroasa, Lazuri de Beiuș, Călugări. Reprezentantul Compartimentului de Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, cel al Fundației Lampas, al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane - Centrul Regional Oradea și un avocat au susținut teme referitoare la formele de manifestare a violenței domestice, cadrul legislativ, efectele violenței asupra comportamentului copiilor, intervenția poliției în cazurile de violență în familie, măsurile de siguranță care se pot lua în cazul violenței în familie, aspecte privind emiterea ordinului de protecție, precum și serviciile sociale ce pot fi acordate victimelor violenței în familie. Totodată, au fost abordate și aspecte legate de traficul de persoane și modalitățile de prevenire a acestuia.

Invitaţii au avut ocazia să vizioneze filmul documentar „Aripi Frânte”, care prezintă situaţia victimelor violenţei domestice din România, prin câteva cazuri ale unor deţinute din Penitenciarul de Femei Târgşor. Documentarul este construit în jurul poveştilor unor femei care au trăit o viaţă în abuzuri şi frică, ce le-a motivat pe acestea să reziste ani de zile unor suferinţe crunte, să nu ceară ajutorul nimănui ajungând la un moment dat să clacheze şi să devină din victimă agresor, făcându-şi singure dreptate.

În cadrul evenimentului, polițiștii de prevenire și proximitate din Ștei au distribuit peste 300 de pliante și broșuri realizate în cadrul celor două campanii preventive.

Activitatea a fost organizată de polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității și de polițiștii de proximitate din cadrul Poliției Oraș Ștei împreună cu Fundația „Lampas”, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor și cu Colegiul Național „Avram Iancu” din Ștei.