La Târgul de carte Gaudeamus ce se desfăşoară în Piaţa Unirii, astăzi, 13 mai, va avea loc vernisajul unei expoziţii de pictură realizate de un băieţel orădean talentat de 9 ani, Dragoş Mihai Dobocan.

Expoziția, intitulată „Tablouri printre cărți” va cuprinde cele mai recente lucrări ale micuțului artist care vor fi expuse în spațiul de evenimente din cadrul târgului azi, 13 mai, începând cu ora 15.00.

Lucrările vor fi prezentate de conf. univ. dr. Teofil Știop, directorul Departamentului de Arte Vizuale din cadrul Universității Oradea, și prof. Liana Dat, șefa Catedrei de Arte Plastice de la Liceul de Arte din Oradea.

Dragoș are 9 ani și este elev în clasa a II-a A, la Școala Gimnazială „Dacia” din Oradea. Dragoș studiază pictura la Școala de Arte Francisc Hubic din cadrul Centrului de Cultură al Județului Bihor, cu prof. Florence Sabău, și la Atelierul Mânuțe Fermecate - prof. Alina Pocian. Totodată, Dragoș urmează cursuri în capitală la Academia de Arte „Marina Căpățînă”. Micul pictor este, de asemenea, bursier în cadrul Programului de Promovare a Talentelor al Fundației pentru Comunitate din Cluj-Napoca și Mol România, ediția 2021. 

Aceasta este a treia expoziție de pictură organizată cu lucrările lui Dragoș. Prima a fost la vârsta de 5 ani, o „Expoziție pentru prieteni”, a doua - „Visuri colorate” (iulie 2021), organizată sub umbrela Rotary Club Oradea și Rotary Art Nouveau.

Subiectele apropiate lui sunt florile, animăluțele, păsările, căsuţele, peisajele din natură, portretele, personajele din poveștile preferate. Tehnica de lucru preferată este acrilic, pe pânză, dar iubește și acuarela. Este un copil energic, care iubește natura, animalele și copiii. Dragoş pictează de la vârsta de 5 ani şi este laureat al unor concursuri naționale și internaționale de artă.

În 2020, la concursul „Dessine-moi ton reve de paix" (Desenează visul tău de pace), organizat sub egida UNESCO, de Romanian Section Saint Germain en Laye Conseil International de la Danse (CID), a obţinut premiul I, la categoria sa de vârstă (6-10 ani). Lucrarea premiată reprezintă planeta Terra ca o floare minunată, înconjurată de o ghirlandă de oameni-flori şi alte flori înlănţuite în jurul globului pământesc.

În 2021, el a câștigat trofeul categoriei de vârstă pentru lucrarea „Iarna” , la Festivalul „Artă de iarnă”,  organizat de Asociația Arta Jucăușă din București.

Anul acesta, Dragoș a obținut premiul „Tinere talente” la concursul de arte plastice organizat de L’ecole de la Loire din Franța, pentru lucrarea „Farul - vis de vară.”