După o cămilă și o lamă, în primăvară, doi lemuri bruni, patru canguri Bennett, o antilopă lechwe, doi struți, o pereche de cerbi lopătari și cinci oi cu coamă, aduse în luna octombrie, Grădina Zoologică Oradea și-a îmbogățit din nou colecția de animale.

De aproximativ o săptămână, într-un țarc din zona animalelor erbivore pot fi admirate două exemplare de alpaca, un mascul și o femelă, în vârstă de 6 respectiv 7 ani, aduse de la Zooland Arad.

Alpaca, sau pako, este un patruped originar din Anzii Cordilieri, America de Sud, fiind înrudit cu cămila și adesea confundat cu lama. Cu un aspect simpatic și caraghios, alpaca este un animal foarte blând, având un comportament prietenos, motiv pentru care a devenit mai nou un animal de companie exotic. Perechea de la Zoo Oradea face parte din rasa Huacaya, având blana moale, ca un ursulet de pluș.

„Animalele s-au acomodat foarte bine la noi. S-au împrietenit deja cu îngrijitorii noștri, mergând după aceștia ori de câte ori vin în țarc pentru a le face curățenie sau a le oferi hrană. Sunt niște animale foarte simpatice, motiv pentru care atrag deja toate privirile vizitatorilor”, precizează administratorul Zoo Oradea, Alexandru Szabo.

Alpaca are un corp relativ lung, la fel ca și picioarele, care sunt subțiri, iar capul are o formă triunghiulară. Sunt mai mici și mai ușoare decât lamele, cântărind între 55 și 75 kg. Lâna este foarte deasă și este în degrade: maro, alb, negru. Aceste animale trebuie tunse regulat, lâna lor fiind ușoară, lucioasă și mult mai călduroasă față de lâna oilor.

Odată cu aceste noi animale, colecția Grădinii Zoologice Oradea a ajuns la 852 de exemplare din 176 de specii. Programul de vizită până la 1 martie este zilnic între orele 9-17 (ora 16, la casierie).