În prima zi de blocare a accesului în Piaţa Ferdinand haosul a pus stăpânire pe circulaţia rutieră din zonă. Organizarea de şantier a blocat nu doar traficul, ci şi activitatea agenţilor economici din zona centrală.

Municipalitatea, cea care a comandat lucrările, împreună cu firma constructoare, trebuie să asigure agenţilor economici şi salariaţilor din zona centrală toate condiţiile pentru a-şi putea desfăşura activitatea fără oprelişti. Or, acest lucru nu s-a întâmplat în Piaţa Ferdinand, din prima zi fiind blocat traficul pe întreaga str. Patrioţilor, până la intersecţia cu str. Ady Endre. Atât celor care locuiesc în zonă, cât şi firmelor care îşi desfăşoară activitatea aici, acest lucru le provoacă mari daune. Oare nu se putea bloca circulaţia doar pe un sens, permiţând accesul pe stradă? Constructorul poate lucra foarte bine pe un segment al drumului, finalizează lucrările şi se mută mai departe. Blocarea unei întregi jumătăţi din Piaţa Ferdinand este contraproductivă, deoarece, în primul rând, constructorul nu poate lucra în acest întreg sector şi, în al doilea rând, afectează riveranii, producându-le daune. Nu uitaţi, este vorba de 18 luni de şantier şi nimic nu garantează că termenul va fi şi respectat!

În orice ţară civilizată este respectat dreptul agenţilor economici care oferă servicii – hoteluri, restaurante, teatre, sedii de firme, agenţii, magazine etc. - de a funcţiona fără niciun impediment, municipalitatea având obligaţia să asigure publicului accesul fără restricţii la serviciile de care are nevoie prin amenajarea de coridoare de acces, pentru aprovizionare, pentru intervenţia serviciilor de salubritate, ambulanţe, podeţe pentru pietoni şi vehicule etc.

Apoi, în timpul efectuării lucrărilor edilitare, constructorul trebuie să se asigure că nu deranjează activitatea altor entităţi economice, că nu produce praf şi mizerie în exces. Mai ales, fiind vorba de zona centrală a oraşului şi apropierea anotimpului călduros. Există tehnologii şi aparate care aspiră praful, iar în perioadele secetoase, când praful este abundent, constructorul este obligat să ude sistematic porţiunile pe care lucrează pentru a nu polua aerul. Nemaivorbind de faptul că lucrările ar trebui efectuate în ritm susţinut, în cel puţin două schimburi, pentru a scurta timpul alocat  Este adevărat, toate acestea înseamnă costuri mai ridicate, care însă trebuie achitate de municipalitate. Nu poţi cere pur şi simplu unor oameni să sufere acum, unor firme să înregistreze pierderi, doar pentru a avea în viitor „o piaţă mai frumoasă”. Municipalitatea este datoare, în primul rând, să respecte drepturile celor care lucrează sau locuiesc în zona centrală, să le sigure condiţiile de funcţionare sau locuire, să asigure turiştilor cazaţi în zona centrală căile de acces rutiere şi pietonale.

În lipsa unei înţelegeri a situaţiei de către municipalitate şi constructor, ce pot face întreprinzătorii sau locatarii? Au o singură cale legală prin care să-şi apere drepturile: justiţia. Şi foarte probabil pot obţine în instanţă câştig de cauză, iar Primăria Oradea va trebui să suporte despăgubiri consistente din bugetul public.

Câteva detalii... rutiere

Închiderea circulației rutiere pe strada Patrioților, parțial în Piața Ferdinand și pe strada Moscovei, pe sensul dinspre strada George Barițiu, a provocat ieri dimineaţă haos în trafic. Amplasarea unor indicatoare nu a ajutat prea mult şoferii, obişnuiţi cu sensurile vechi de trafic, astfel că s-a intrat într-o veselie pe „Acces interzis”.

Pe strada George Barițiu s-a schimbat sensul de mers și se circulă dinspre strada Moscovei spre Postăvarului, iar pe strada Postăvarului se va circula dinspre strada Mircea Popescu spre George Barițiu. Totodată, pe strada Moscovei se circulă pe sens unic de la Piața Ferdinand spre George Barițiu, iar accesul pe strada Teatrului se face din strada Postăvarului. Numai că nimeni nu s-a gândit să restricţioneze parcările pe strada Postăvarului şi abia ieri după amiază a apărut şi un indicator care arată că strada Teatrului este închisă la un capăt.

.