Clădirile în care vor funcționa două centre medicale de urgență la Padiș și Stâna de Vale au ajuns la un stadiu fizic cuprins între 50 și 60%. La finalizarea construcțiilor și dotarea acestora cu mobilă și echipamente medicale, centrele vor fi date în folosința Serviciului Județean Salvamont Salvaspeo Bihor.

La Padiș, construcția se află în faza de finisaje interioare și lucrări la instalația termică și electrică, iar după această etapă urmează montarea instalațiilor sanitare. La clădirea de la Stâna de Vale, constructorii încep în această săptămână lucrările la finisaje interioare.

Fiecare centru de urgență are prevăzută o suprafață utilă de 163 de metri pătrați, cu parter și mansardă. Accesul va fi realizat printr-o terasă acoperită, dotată cu o rampă pentru accesul tărgii. La parter va exista un cabinet medical, o sală de ședințe, o zonă de depozitare și grup sanitar. La nivelul mansardei vor fi amenajate două dormitoare pentru angajați, cu două, respectiv trei paturi.

Centrele de urgență vor fi dotate cu echipamente de căutare și salvare performante interconectate cu sistemul de telemedicină folosit și de spitalele din județ. Cele două noi amplasamente și dotările aferente vor facilita acțiunile de salvare în zonele greu accesibile. Totodată, interconectarea la sistemul de telemedicină face posibilă intervenția promptă în situațiile grave, salvând astfel mai multe vieți.

Executantul proiectului este Asocierea Vutan Instalații și Cofido. Valoarea contractului pentru realizarea proiectului tehnic și execuția lucrărilor este de aproape 1,74 milioane de lei. Termenul de execuție este de 12 luni de la data semnării ordinului de începere a lucrărilor.

Centrele medicale de urgență fac parte proiectul transfrontalier RO-HU IPHEALTH, finanțat cu fonduri europene. Investiția este realizată de Consiliul Județean Bihor, în parteneriat cu Autoguvernarea Locală Berettyóújfalu, UAT-urile Oradea, Marghita, Salonta, Aleșd și Beiuș, Universitatea din Oradea, Salvamont Bihor, Spitalul „Gróf Tisza István” și ISU „Crișana”.