Cu două zile înainte de ajunul Crăciunului, magistrații orădeni au ieșit în stradă pentru a-și arăta nemulțumirea cu privire la modificările legilor Justiției. Aceștia s-au plâns de faptul că legiuitorii nu se consultă cu specialiștii din sistem.

Deși a fost frig, în jur de 20 de magistrați au ieșit vineri, 22 decembrie, în fața Tribunalului Bihor pentru a protesta împotriva modificărilor Codului penal și al Codului de procedură penală. Ca noutate, la acest protest au participat și auditorii.

„Se va mări durata practicii de la 1 an la 3 ani, stagiatura de la 1 an la 2 ani, astfel că până ce un auditor va apuca să profeseze vor trece 6 ani”, a spus unul dintre protestatari. Magistrații s-au plâns și de repezeala și haosul cu care se legiferează în Parlament. „Nici nu apucăm să ne uităm peste propunerile de modificări că apar mereu altele. Fără nicio consultare cu specialiștii din sistem, cu cei care vor lucra cu aceste legi”, a spus un alt magistrat. Procurorii, judecătorii și auditorii din Bihor sunt deciși să continue protestul și între Crăciun și Revelion.

De la inițierea modificărilor legilor Justiției, mii de judecători și procurori din mai multe județe și din București au protestat, la diferite ore, în tăcere. Aceștia și-au manifestat astfel dezacordul față de modificările adoptate de Parlament la pachetul legilor Justiției și față de amendamentele propuse la Codul penal și Codul de procedură penală.