După o pauză de un an, lucrările la parcarea subterană de pe malul Crişului Repede, pe strada Independenţei, au fost reluate la sfârşitul lunii iulie. Între timp, a fost schimbat proiectantul şi soluţia tehnică, municipalitatea susţinând că lucrările vor fi gata până la sfârşitul anului 2018.

 

La sfârşitul lunii iulie au fost reluate lucrările de construcţie a parcării subterane de pe strada Independenţei, după un an de pauză. Viceprimarul Florin Birta susţine că, în această perioadă, a fost nevoie să se găsească o altă soluţie tehnică şi un alt proiectant. Mai exact, s-a renunţat la contractul cu proiectantul clujean Macalik Arnold, care nu putea să fie în Oradea pentru a supraveghea lucrările, acesta fiind înlocuit de proiectantul orădean Paul Szasz. „Am deblocat lucrările la această parcare, am schimbat proiectantul datorită complexității lucrărilor și a faptului că era necesar ca proiectantul să fie prezent zilnic aici. Acum se toarnă o șapă de egalizare, urmează să se realizeze apoi stratul de hidroizolație și stratul radier de beton. Apoi, pe verticală, pe lângă pereții mulați, va continua construcția propriu-zisă a parcării, în așa fel încât la finele anului viitor să avem parcarea finalizată”, a declarat Florin Birta. Viceprimarul orădean a mai menţionat că au fost găsite cele mai bune soluţii pentru ca apa să nu se infiltreze în parcare.

„Este important să facem o parcare funcțională din toate punctele de vedere, aceasta fiind la doar 4 metri distanță de Crișul Repede. S-au găsit cele mai bune soluții pentru hidroizolație în așa fel încât să nu avem probleme cu apa care s-ar putea infiltra în nivelele subterane”, susţine Birta. Valoarea totală a lucrărilor la parcarea subterană este de 24.150.000 lei fără TVA. La final, aceasta ar urma să aibă în jur de 400 locuri de parcare amenajate pe patru nivele subterane. De asemenea, aici este prevăzută atât o zonă de promenadă, care să facă legătura dintre Podul Ferdinand (rebotezat Sf. Ladislau) și Podul Intelectualilor, cât și o piațetă deasupra parcării.