Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Adrian Veștea, a vizitat marți, 21 noiembrie, șantierul Inelului Rutier Metropolitan. A spus că Bihorul este un model în ceea ce privește investițiile și a lăudat colaborarea din CJ Bihor și Primăria Oradea și mobilizarea constructorilor.

Adrian Veștea a vizitat șantierul Inelului Rutier Metropolitan alături de vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, și de primarul Municipiului Oradea, Florin Birta.

Vizita a început la lucrările de la viaductul din Băile 1 Mai, unde cei trei au susținut o conferință de presă. În această zonă au fost forați toți piloții necesari pentru realizarea viaductului de 395 de metri. Al doilea punct de oprire a fost la lucrările de la viaductul care se construiește peste DN76, la ieșirea din Băile Felix.

„Este important că sunt foarte multe zone cu bune practici când vine vorba de investiții iar județul Bihor este una dintre ele. Apreciez modul în care municipalitatea și județul stau la aceeași masă, gândesc proiecte strategice pentru locuitorii din județul Bihor. Aceste proiecte sunt extrem de utile. Pe lângă fluidizarea traficului și scurtarea timpului de a ajunge dintr-o zonă în alta, contează foarte mult că nu mai avem poluare și că descongestionează orașul la orele de vârf”, a declarat Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării.

Finanțarea pentru acest proiect de infrastructură este asigurată de Ministerul Dezvoltării, prin Programul Național „Anghel Saligny”, din alocările Consiliului Județean Bihor și ale Primăriei Municipiului Oradea. Execuția proiectului a început în a doua jumătate a lunii septembrie și a ajuns la un stadiu fizic de 15%.

„Lucrările au avansat într-un ritm alert. E un drum extrem de important pentru județul nostru, pentru că face legătura între trei drumuri naționale și două proiecte importante ale Consiliului Județean Bihor, aflate în execuție: Centura Oșorhei și drumul de legătură dintre Oradea și Nojorid”, a precizat Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.

 

Trafic mai lejer pe centură

Primarul Municipiului Oradea, Florin Birta, a spus că noul drum va decongestiona traficul în oraș. „Acest drum este unul foarte important pentru locuitorii municipiului și cei din zona metropolitană, pentru că știți cum este traficul de pe centura actuală a orașului. Decizia Primăriei Oradea și a Consiliului Județean Bihor de a-și uni forțele și a pune toți banii alocați din programul „Anghel Saligny” în acest proiect își va dovedi utilitatea în viitor”, a declarat edilul.

Inelul Rutier Metropolitan are o lungime totală de 17 kilometri, lucrările fiind împărțite în două loturi.

Lotul 1 are o lungime de 9 kilometri și este cuprins între Nojorid și viaductul care va fi construit peste DN76, la ieșirea din Băile Felix. Lucrările sunt executate de asocierea formată din firmele Asfamixt (lider), OPR Asfalt și Dacia Faber. Termenul de execuție este de 18 luni, iar valoarea contractului este de puțin peste 70.14 milioane de lei.

Lotul 2 este cuprins între km 9+055 - 17+017. Traseul pornește de la viaductul din Băile Felix, ocolește localitățile Băile 1 Mai și Cheriu și se termină în Oșorhei. Lucrările sunt executate de firma PORR Construct, care are la dispoziție 18 luni pentru finalizarea proiectului. Valoarea contractului este de aproape 81.7 milioane de lei.

Pentru realizarea acestei investiții, Consiliul Județean Bihor a încheiat protocoale de colaborare cu Primăria Municipiului Oradea și Primăriile comunelor Oșorhei, Sânmartin și Nojorid.