Oradea are asigurată cantitatea necesară de gaze naturale (1,2 milioane MWh) pentru consumatorii casnici, ca să treacă cu bine peste sezonul rece 2023 – 2024. Primarul Oradiei, Florin Birta, a primit ieri vizita ministrului Energiei, Sebastian Burduja, cu care a purtat discuții legate de asigurarea acestei cantități.

Municipalitatea își dorește să depună alte trei proiecte energetice majore în următoarea perioadă. Unul dintre proiecte este „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul Municipiului Oradea, pentru perioada 2009 - 2028, în scopul conformării la legislația de mediu și creșterii eficienței energetice - etapa a IV-a” care prevede reabilitarea rețelelor de distribuție aferente unui număr de 26 de puncte termice.

Acesta are o valoare de 49 milioane de euro (fără TVA) și ar urma să fie depus spre finanțare pe Fondul de modernizare al Uniunii Europene.

Un alt proiect care ar urma să fie depus, tot pe Fondul de modernizare al Uniunii Europene, este „Parc fotovoltaic pe amplasamentul depozitului de zgură și cenușă Episcopia Bihor-Etapa I” (20 ha), cu o capacitate de 17,8 MW și o valoare estimată de 20 de milioane de euro, fără TVA.

În cazul în care se va deschide axa de finanțare, un alt treilea proiect care va fi depus este „Valorificarea energiei geotermale pe platforma CET Oradea”, cu o capacitate totală instalată prin proiect de 86,40 MWt. În acest sens a fost transmisă o scrisoare de intenție către Ministerul Energiei, în cazul în care va fi concretizată axa respectivă. Valoarea estimată a investiției este de puțin peste 51.2 milioane de euro, fără TVA, iar sursa de finanțare este Fondul de modernizare al Uniunii Europene gestionat prin Ministerul Energiei.