Alina Gorghiu a declarat vineri la Oradea că șase penitenciare din țară sunt situate în zona central critică a unor orașe importante și că se încearcă găsirea unor soluții pentru construirea unui nou peniteniciar în afara orașului, cu minim 700 de locuri de cazare.

„Ca ministră a justiției doresc să cunosc realitățile sistemului. Azi (vineri, 13 octombrie - n.r.), la Oradea, am avut întâlniri cu reprezentanții instanțelor și ai parchetelor locale. Este o perioadă cu provocări pentru toți, de aceea temele abordate au fost: supraglomerarea instanțelor, resursa umană deficitară, legea pensiilor de serviciu aflată în Parlament. Și nevoia de investiții în infrastructură pentru creșterea calității actului de justiție a fost un subiect discutat atât cu judecatorii, cât și cu procurorii. Dialogul cu avocații orădeni a vizat problemele pe care le întâmpină în exercitarea profesiei, inclusiv taxele de timbru prea mari”, a subliniat ministrul Justiției.

Alina Gorghiu a declarat la Oradea că se încearcă găsirea unor soluții pentru construirea unui nou peniteniciar, în afara orașului, cu minim 700 de locuri de cazare.

„Penitenciarul Oradea face parte din seria de şase penitenciare care se află în zona unu, adică zona central critică a unor oraşe importante. Şi aici se încadrează Oradea, Ploieşti, Satu Mare, Târgu Mureş, Iaşi şi Gherla. Ce se întâmplă când ai un penitenciar în buricul târgului? Există o serie de probleme în ceea ce privește dezvoltarea, modernizarea centrului oraşului, siguranţa cetăţenilor, dar nici penitenciarul nu poate fi dezvoltat conform normelor actuale, având perimetrul blocat de celelalte clădiri”, a spus Alina Gorghiu.

Ministrul Justiției a menționat că, cu sprijinul autorităților publice locale și județene, cu o analiză serioasă la nivel național și cu acord guvernamental, astfel de situații vor fi corectate.

„Va trebui în mod clar să avem o fişă de parcurs, să avem un acord la nivel de Guvern, să ne coordonăm, pentru că e un subiect care merită o analiză aprofundată, pentru a genera poate un proiect pilot într-un viitor apropiat. Nu vreau să angajez nicio soluţie pentru că proiectul va fi unul dificil, dar cred că va merita să ne aplecăm foarte serios asupra acestei probleme. Dacă va exista susţinere din partea Guvernului, sunt convinsă că va putea continua discuţia care, din punctul meu de vedere, poate fi realizată şi este importantă”, a subliniat ministrul Justiţiei.

Într-o întâlnire cu primarul Florin Birta, ministrul Justiţiei a fost informată că pe suprafaţa alocată Primăriei Oradea din partea ANP pentru a se construi un parc industrial se va ridica şi un pavilion nou pentru cazarea a 80 de deţinuţi, care vor lucra în companiile din parcul industrial.

„Anul viitor va începe construcţia la acest pavilion. Cred că este de bun augur să avem acest gen de parteneriat benefic şi pentru autoritatea locală şi pentru cea centrală, minister, penitenciare, dar şi pentru mediul de afaceri din comunităţile respective”, a mai afirmat ministrul Justiţiei.