Școlile se vor deschide cu prezență fizică, însă măștile vor fi purtate în continuare și se va menține distanțarea fizică, spune ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, precizând că măștile textile vor fi interzise în școli și universități. Ioana Mihăilă a vorbit și despre cele două scenarii pentru cazul în care infectările vor depăși 6 la mia de locuitori.

Ioana Mihăilă a declarat, marți, într-o conferință de presă, că deschiderea școlilor este o asumare la nivel guvernamental a priorității învățământului față în față. Ministrul Sănătăţii a precizat că s-a ales varianta participării fizice a elevilor la școală, cu respectarea normelor de protecție până când incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor se menține sub 6 la mia de locuitori.

„După informațiile pe care le avem acum și după scenariile care sunt în derulare acum, școlile se vor deschide și vor începe cu învățământ față în față până la incidența de 6 la mie. Urmează să stabilim exact ce vom face în fiecare dintre situațiile particulare și anume acolo unde în anumite localități se va depăși această incidență de 6 la mie, dar important de menționat: continuăm să apelăm la mijloacele de prevenție folosite și în anul interior, și anume la purtarea măștii în interiorul școlii, la menținerea distanțării fizice, aerisirea permanentă”, a afirmat ministrul Sănătății.

Când incidența depășește 6 la mie, există două posibile scenarii, a spus ministrul. Unul este trecerea în învățământ online integral, iar altul sistem hibrid cu învățământ online pentru copiii nevaccinați și netrecuți prin boală și posibilitatea de a continua învățământul față în față pentru copiii vaccinați sau trecuți prin boală în ultimele 180 de zile. Obligativitatea purtării măștii se menține la școală în spațiile închise. În spațiile deschise masca nu va fi obligatorie, cu excepția ceremoniei de deschidere a noului an școlar, unde nu se va putea menține distanțarea fizică.

„Activitatea sportivă se poate desfășura preferabil în spații exterioare. În cazul în care condițiile meteo nu permit acest lucru, se pot desfășura în interior până la incidența de 2 la mie, fără mască de protecție”, a spus ministrul.

De asemenea, elevii din învățământul primar, gimnazial și liceal, precum și studenții trebuie să folosească măști de uz medical. Nu se va mai mai permite utilizarea măștilor textile.

„Avem în vedere menținerea acestor măsuri deoarece cifrele privind severitatea infecției la copii sunt îngrijorătoare atât la nivel internațional, cât și la nivel național”, a declarat Mihăilă.