Un octogenar imobilizat la pat și agoniseala familiei au fost salvate în cursul zilei de joi, de pompierii militari orădeni.          

Un apelant al numărului unic 112 sesiza Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” al judeţului Bihor cu privire la producerea unui incendiu la locuință situată pe strada Piața Cetății din municipiul Oradea, semnalând totodată posibilitatea ca proprietarii să fi fost surprinși în interior. Apelul a fost dat în jurul orei 14.15 minute.

La adresa indicată au fost mobilizate de urgenţă, trei echipaje de stingere din cadrul Detaşamentului 1 de Pompieri Oradea, cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și o autospecială de lucru la înălțime şi echipajul de pompieri militari paramedici al Detaşamentului 2 Oradea.

Echipajele de pompieri, au ajuns în aproximativ două minute la locul intervenţiei şi au acționat simultan pentru stingerea incendiului, care se manifesta cu degajări mari de fum la o încăpere de la etajul locuinței și pentru salvarea proprietarului imobilizat la pat, care se afla într-o altă încăpere inundată cu fum, situată la etaj.

Echipajul SMURD sosit la faţa locului au acordat primul ajutor octogenarului și soției acestuia, care s-au intoxicat ușor cu fum. Femeia, în vârstă de 72 de ani a inhalat fum în timp ce încerca să-și evacueze soțul paralizat. Cei doi au refuzat ulterior transportul la spital.

Incendiul, provocat cel mai probabil de o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată, a fost stins cu operativitate (în aproximativ cinci minute), echipajele de pompieri împiedicând propagarea flăcărilor la celelalte încăperi situate la etaj și la parterul locuinței.

Flăcările au afectat parțial o noptieră și un scaun. Pompierii au acţionat la final pentru aerisirea locuinţei de fumul înecăcios folosind un exhaustor.

„În scopul preîntâmpinării unor astfel de evenimente, care se pot solda cu mari pagube materiale și uneori, din nefericire, chiar cu pierderi de vieți omenești, pompierii militari bihoreni le reamintesc cetăţenilor să nu lase lumânările aprinse în apropierea materialelor combustibile (mobilier, perdele, cărți, draperii, hârtie etc.) ori în locuri unde pot ajunge copiii şi animalele, pentru a nu le răsturna şi a provoca incendii. Este indicată folosirea unui suport special pentru lumânări, care să fie rezistent la temperaturi ridicate și suficient de mare pentru a proteja de picături de ceară topită.” a declarat Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al ISU Crişana Bihor.

De asemenea, este foarte important ca lumânările să fie stinse atunci când părăsiţi încăperea și să vă asigurați că sunt stinse complet în timpul nopţii.