Deși nu ies foarte mult în evidență, jandarmii sunt aproape mereu exact acolo unde ar trebui să fie pentru ca activitățile publice să se desfășoare fără incidente. Cei mai solicitați în această vară au fost însă jandarmii montani de la Stâna de Vale care au efectuat nu mai puțin de 181 de misiuni de patrulare.

 

În primul semestre al acestui an, jandarmii bihoreni au participat la foarte multe misiuni de patrulare, menținerea ordinii publice și misiuni de intervenție și salvare. La Postul de Jandarmi Montan Stâna de Vale, au avut loc 181 de misiuni de patrulare, 181 de misiuni de menținere a ordinii publice pe trasee turistice, 15 misiuni de asigurare a ordinii publice la manifestări cultural-artistice, 18 misiuni de intervenție la solicitările telefonice ale cetățenilor, 12 acțiuni executate în cooperare cu alte instituții și 9 misiuni de salvare. Cele mai multe misiuni desfășurate în perioada iarnă-primăvară au fost înzăpeziri ale unor mașini în zone greu accesibile. La Postul de Jandarmi Montan Padiș au fost desfășurate 43 de misiuni de patrulare, 16 misiuni de menținere a ordinii publice pe trasee turistice, o misiune de asigurare a ordinii publice la o manifestare sportivă, 15 misiuni de asigurare a ordinii publice la manifestări cultural-artistice, 11 misiuni de intervenție la solicitări telefonice (112), 13 misiuni desfășurate în cooperare cu Administrația Parcului Natural Apuseni, 4 misiuni în cooperare cu Direcția Silvică Bihor, o misiune executată în cooperare cu executorii judecătorești, o acțiune executată pentru ducerea la împlinire a unui mandat de aducere și 4 misiuni de salvare. Pe lângă acestea, au fost sancționate cu avertisment scris 10 persoane și au fost aplicate 8 amenzi în valoare de 2.800 de lei. Al treilea post, foarte important mai ales în această perioadă a anului, este Postul de Jandarmi Stațiune Balneoclimaterică Băile Felix și 1 Mai. Aici, în prima jumătate a anului, jandarmii au menținut ordinea publică prin patrulare cu poliția, fiind executate 154 de astfel de misiuni. 76 de misiuni de patrulare au fost executate doar de către jandarmi. Față de celelalte posturi, la cel de la Felix și 1 Mai au fost aplicate nu mai puțin de 47 de anenzi în valoare de 13.450 de lei. Au fost constatate 16 infracțiuni în urma patrulările efectuate cu poliția.

„În următoarea perioadă vom monta 10 panouri cu explicații privind anumite obiective turistice (n.r. peșteri, cele mai multe) și atenționări cu privire la vulnerabilitățile zonelor. Panourile sunt parte a unui proiect desfășurat împreună cu jandarmii din Elveția, și nu privește doar obiective din județul nostru” a spus ieri, 20 iulie, într-o conferință de presă desfășurată la sediul Jandarmeriei, Col. Petru Lung – Inspector Șef împuternicit. Alături de el, la eveniment au mai participat Col. Doru Jarca, Cpt. Daniel Ioan Bizău și Marius Pop - șef serviciu Ordine și Siguranță Publică.