Primăria Oradea a semnat, săptămâna trecută, contractul de finanțare pentru proiectul de reabilitare şi modernizare a Școlii Gimnaziale Juhász Gyula, situată pe str. Corvin Matei nr. 106A. Acesta este al doilea contract semnat prin Programul Regional Nord-Vest 2021-2027.

 

Proiectul de modernizare a fost depus spre finanțare în anul 2023 de către Primăria Oradea prin Direcția Management Proiecte cu Finanțare Internațională și Direcția Patrimoniu Imobiliar, prin Programul Regional Nod-Vest 2021-2027.

„Prin implementarea proiectului se are în vedere creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei în clădirile publice cu destinația de unități de învățământ. Astfel, se propune ca această clădire să aibă spații moderne, curate și multifuncționale, din care se vor elimina finisajele parazitare, iar exteriorul degradat să fie curățat și reabilitat. Valoarea totală a investiției este 11.440.645,85 lei, din care valoarea nerambursabilă este 10.464.714,11 lei”, precizează municipalitatea orădeană.

Durata de execuție a lucrărilor va fi de 24 luni de la semnarea contractului de lucrări. În perioada imediat următoare, Primăria Oradea va organiza licitația pentru lucrări, după care se va trece la reabilitarea și modernizarea școlii.

 

Investiții în sistemul educațional orădean

În perioada 2022-2023, prin PNRR au fost semnate contractele de finanțare pentru reabilitarea a 26 de unități de învățământ în valoare de 78 milioane euro, precum și un proiect de 15 milioane de euro de dotare cu materiale didactice, mobilier și echipamente IT a tuturor școlilor, grădinițelor și liceelor din Oradea. Contractul semnat vineri, 5 aprilie, prin Programul Regional Nord-Vest 2021-2027 este al doilea contract de finanțare, după contractul care prevede reabilitarea Liceului Teoretic German F. Schiller (corpul de clădire de pe str. W. Shakespeare) în valoare de 3,2 milioane euro.

Așadar, Municipiul Oradea are în implementare 29 de proiecte din fonduri europene în domeniul educației, proiecte cu contracte de finanțare în valoare de 98 milioane euro.

Totodată, 8 proiecte în valoare de 90 milioane euro sunt în diverse faze de evaluare în cadrul Programului Regional Nord-Vest 2021-2027. Aceste proiecte vizează reabilitarea următoarelor unități de învățământ: Colegiul Național Mihai Eminescu, Liceul de Arte – Parc Petőfi, Colegiul Tehnic Mihai Viteazul – sala de sport, cămine, săli de clasă și birouri, Grădinița nr. 50, Grădinița nr. 27, Grădinița nr. 45, Creșele nr. 6, 9 și 12, precum și construirea unei școli noi în cartierul Nufărul, pe strada Tompa Mihály.