După ce a atras atenţia, în repetate rânduri, asupra condiţiilor improprii în care a fost depozitată statuia lui Emanuil Gojdu, după demontarea survenită în urma lucrărilor de reamenajare din Piaţa Unirii, Asociaţia Cultura în Mişcare semnalează restaurarea monumentului.

 

Pe parcursul celor trei ani care s-au scurs de la demontarea statuii, Asociaţia Cultura în Mişcare a atras atenţia asupra faptului că aceasta a fost depozitată în zona ştrandului Ioşia, fiind deteriorată în timp, din cauza condiţiilor improprii. Un semnal public de alarmă a fost tras în data 9 februarie, când Asociaţia a invitat orădenii în Ştrandul Ioşia, pentru a-l sărbători, simbolic, pe Gojdu. Cu o noapte înainte de celebrarea anunţată pe forumurile de socializare, s-a dispus mutarea statuii în Cetatea Oradea. Astfel, orădenii prezenţi la aniversare au observat lipsa “sărbătoritului”. Demersurile nu au rămas fără efect, recent, statuia fiind recondiţionată graţie efortului depus de Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor Bihor.

„Povestea statuii lui Emanuil Gojdu pare să se apropie de sfârşit. La mai bine de trei ani distanţă de  ziua în care monumentul a fost demontat din Piaţa Unirii, ne face plăcere să vă anunţăm ca statuia a fost restaurată şi pare pregatită să-şi reia locul cuvenit”, se arată în comunicatul emis de Asociaţia Cultura în Mişcare.

„Din câte a lăsat să se înţeleagă, Primăria Oradea a decis mutarea statuii în Parcul 1 Decembrie, în apropierea liceului care-i poarta numele. Deşi ne-am fi dorit reamplasarea statuii în Piaţa Unirii, considerăm totuşi noul amplasament mult mai potrivit decât fostul perimetru prognozat (“platoul taximetriştilor din Centrul Civic”)”, se mai arată în comunicatul emis.

Aşa cum a confirmat Hajnalka Izsak, statuia, care se află în grija Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Bihor, va fi amplasată în Parcul 1 Decembrie, conform HCL 416 din 26 aprilie.