Flashmob-ul de conștientizare asupra situației Aeroportului din Oradea, rămas fără curse internaționale, a strâns ieri, la ora 13.00, în faţa sediului Consiliului Judeţen Bihor, mai mulţi membri şi simpatizanţi ai USR şi PLUS din Oradea. Ei au venit cu avioane de hârtie pe care se puteau citi destinaţii spre își doresc să poată zbura de pe aeroportul din Oradea.

 

La protestul anunţat pentru ora 13.00 s-au prezentat în jur de 30 de persoane, printre care liderii USR Bihor, deputaţi şi senatori ai formaţiunii, precum şi membri ai partidului lui Dacian Cioloş, PLUS (Cristian Ghinea, Vlad Gheorghe, Anca Majaru, Dan Clinci, Cristian Ghica, George Dircă, Cristian Seidler, Silviu Dehelean şi Cristian Rusu). Aceştia au venit cu avioane de hârtie pe care erau inscripţionate destinaţii din Europa spre care ar dori să se poată zbura din Oradea: Londra, Berlin, Roma, Barcelona, Bruxelles, Madrid, Paris etc. Avioanele au fost puse la intrarea în sediul CJ Bihor, fiind apoi acoperite cu pietre pe care au fost lipite siglele celor trei partide care conduc administraţia judeţeană şi care sunt considerate responsabile pentru lipsa de zboruri externe operate din Oradea – PSD, UDMR şi ALDE. La final, deputatul bihorean Silviu Dehelean a explicat motivul pentru care s-a recurs la această formă de protest: „Lipsa de soluţii a Consiliului Judeţean condamnă Oradea la o stagnare, la o lipsă de dezvoltare. Oradea este izolată de restul României şi de Europa. Oradea nu are în acest moment autostradă, iar terminalul al doilea pare să fi fost construit degeaba. Considerăm că alianţa PSD-ALDE-UDMR, care beneficiază şi de un Guvern favorabil, manifestă o totală incompetenţă în această problemă”. Protestul s-a încheiat reprede, iar la final, cei prezenţi au strâns atât avioanele de hârtie, cât şi pietrele. „Aşa cum am promis, astăzi (ieri-n.r.) ne-am prezentat în faţa Consiliului Judeţean Bihor pentru a protesta faţă de modul în care PSD-UDMR-ALDE abordeaza dezvoltarea Aeroportului Oradea astfel încât abia îl mai putem numi „aeroport”, darămite „internaţional”. Nu ne-am dus acolo cu discursuri complicate, ci am ales o modalitate descriptivă pentru a ilustra ce avem de spus, uşor de înteles pentru membrii de partid obişnuiţi să citească de pe foi ceea ce li se transmite de la vârful partidului: am imobilizat la sol avioanele de hârtie cu nişte bolovani marca PSD, UDMR şi ALDE. Aceştia sunt uşor de găsit, la tot pasul, mai ales în preajma instituţiilor publice. Ne exprimăm speranţa că cetăţenii vor reuşi să/(să-i) zboare în cel mai scurt timp către destinaţii cât mai îndepărtate de Oradea”, a fost mesajul transmis, ulterior, de USR Bihor.

Înainte cu o oră de protest, la sediul USR Bihor a avut loc o conferinţă de presă susţinută de Cristian Ghinea (USR), Anca Majaru (PLUS), Vlad Gheorghe (USR) şi Dan Clinci (PLUS), care figurează pe lista Alianței 2020 USR PLUS pentru alegerile europarlamentare din luna mai. Ghinea, locul doi pe listă, susţine că Alianţa 2020 USR PLUS prezintă alegătorilor „cea mai bună echipă de potenţiali europarlamentari”, toţi candidaţii fiind tineri, „oameni care avem o carieră strâns legată de Uniunea Europeană”. Ghinea a menţionat că alegerile din mai vor decide viitorul Europei. Candidaţii prezenţi la conferinţă îi îndeamnă pe tineri să se informeze şi să iasă la vot, altfel „viitorul le poate fi furat de actuala clasă politică”. „E prima dată când putem să ne spunem părerea faţă de Guvernul lui Dragnea”, a afirmat Ghinea. La puţin timp după conferinţa de presă,

USR şi PLUS au anunţat că Biroul Electoral Central a respins cererea de înscriere a Alianţei 2020 şi că vor contesta decizia la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.