Conform unui comunicat de presă emis de Muzeul Ţării Crişurilor Oradea, Noaptea muzeelor se va desfăşura în acest an în data de 3 iulie. MTC a decis să se alinieze astfel marii sărbători europene, conform deciziei emise pentru ediţia 2021 de Ministerul Culturii din Franţa.

Ministerul Culturii și Comunicării din Franța a anunțat că ediția a XVII-a a Nopții Muzeelor, care se desfășoară anual în luna mai sub egida sa și sub patronajul UNESCO și al Consiliului Internațional al Muzeelor, va avea loc de această dată în 3 iulie.

„Muzeul Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal, cu toate muzeele subordonate, se aliniază în continuare acestei mari sărbători europene a muzeelor și își va deschide porțile pentru public tot în seara de 3 iulie, când va derula cea de-a VI-a ediție a manifestării Muzeele orădene împreună! Partenerii evenimentului, programul detaliat și orele între care se va desfășura vor fi anunțate publicului cât de curând”, se arată în comunicatul instituţiei.

Noaptea Muzeelor este denumirea dată evenimentului anual cultural patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM), prin care numeroase muzee, în parteneriat cu diverse alte instituții de cultură, își deschid liber porțile, simultan. Primul eveniment de acest gen s-a desfășurat în anul 1997, în Berlin. Conceptul de acces gratuit a fost foarte bine primit, astfel că în scurt timp a crescut foarte mult numărul instituțiilor organizatoare, precum și numărul de vizitatori.

În anul 1999 manifestarea a fost preluată în Franța sub denumirea de „Primăvara muzeelor” (Printemps des musées), la propunerea Ministerului francez al Culturii și comunicării, ea desfășurându-se primăvara, într-o zi de duminică. Începând cu anul 2021 evenimentul a fost organizat în toate țările semnatare ale convenției culturale a Consiliului Europei, fiind pus sub înaltul patronaj al secretarului său general.

În 2005 acest eveniment a fost mutat pe durata nopții, renăscând sub denumirea actuală - „Noaptea Muzeelor” și extinzându-se în toată Europa. El este organizat în sâmbăta cea mai apropiată de data de 18 mai, data adoptată de ICOM (Consiliul Internațional al Muzeelor) drept Ziua Internațională a Muzeelor. Începând din 2011 ICOM se alătură UNESCO și Consiliului Europei în patronarea acestui eveniment. Atât anul trecut, cât şi în 2021, evenimentul a suferit modificări în contextul pandemiei Covid-19.