Pompierii, polițiștii și jandarmii bihoreni vor fi prezenți miercuri, 31 iulie, în Orășelul Siguranței din curtea Muzeului Țării Crișurilor, cu o expoziție de tehnică de luptă, ateliere de instruire, recomandări preventive, jocuri și premii.

Pompierii militari bihoreni vor fi prezenți, alături de polițiști și jandarmi, în „Orășelul Siguranței”, amenajat în curtea Muzeului Țării Crișurilor, situat pe strada Calea Armatei Române 1/A, Oradea, unde vor executa o serie de activități de informare și pregătire a populației în domeniul situațiilor de urgență și vor prezenta persoanelor interesate, o parte din echipamentele și autospecialele salvatorilor.

Activitățile ce se vor desfășura între orele 10.00-12.00, respectiv pe 28 august, fac parte din proiectul „Tipografia de idei”, organizat de Muzeul Muzeului Țării Crișurilor - Complex Muzeal, evenimentul vizând „promovarea siguranței ca element fundamental al unei societăți sănătoase”.

Pompierii militari vor expune în Orășelul Siguranței și vor prezenta vizitatorilor, o motocicletă SMURD, echipată cu toate dispozitivele medicale necesare acordării extrem de rapide a primului ajutor, autospeciala de primă intervenție pentru lucrul cu apă la înaltă presiune și hidroperforare, autospeciala pirotehnică, folosită în misiuni de asanare a teritoriului de munițiile rămase neexplodate din conflictele armate și o autospecială de lucru cu apă și spumă, precum și alte echipamente specifice din dotare.

Totodată, în același loc și interval orar, salvatorii vor organiza un atelier de pregătire în domeniul acordării primului ajutor și ateliere de informare preventivă și de familiarizare a populației cu profesia de pompier militar.

 

Polițiști cu câini

Polițiștii de prevenire din Bihor, alături de cei rutieri și de specialiști criminaliști, pompieri, jandarmi și reprezentanți ai Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bihor vor prezenta rolul pe care îl are polițistul în comunitate, precum și tehnica și autovehicule din dotare, vor oferi recomandări preventive prețioase, pentru a preveni victimizarea celor mici prin diverse infracțiuni sau accidente rutiere, vor organiza jocuri și concursuri atractive și educative, în același timp, iar cei mai merituoși și implicați copii, vor fi răsplătiți cu premii de polițiștii din Bihor.

Va fi prezent și Laboratorul mobil de siguranță rutieră, în cadrul căruia vor putea fi vizionate filme cu mesaje preventive, realizate de polițiștii din Bihor, va fi utilizat covorul rutier și vor putea fi experimentați ochelarii care simulează consumul de alcool sau droguri.

De asemenea, câinii de serviciu ai polițiștilor bihoreni vor fi prezenți în Miniorășelul siguranței.

Evenimentul este organizat de Muzeul Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal, împreună cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Crișana” al Județului Bihor, Inspectoratul de Poliție Județean Bihor, Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, Inspectoratul de Jandarmi Județean „Gl. bg. Anton Berlescu” Bihor și în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Visit Oradea, Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor, Hotel Continental Forum Oradea, Asociația „Prietenii Muzeului Țării Crișurilor” și Autogrand Škoda România.