Lucrările de reabilitare a şoselei pe tronsonul Bitii - Ştei, aproape finalizate de altfel, creează, din nou, şoferilor care circulă pe acest drum mari bătăi de cap. De data aceasta, ele sunt provocate de semaforul instalat la podeţul din Pocola, din cauza cărora se formează cozi imense în ambele părţi, la anumite ore şoferii fiind nevoiţi să aştepte chiar şi jumătate de oră pentru a putea merge mai departe.

 

La finalul lunii august, prefectul de Bihor, Ioan Mihaiu, anunţa în şedinţa Colegiului Prefectural că lucrările de reabilitare a DN 76 pe tronsonul Bitii – Ştei vor fi gata până la finalul acestui an sau, dacă nu total, cel puţin în proporţie de 90%.

„Nu sunt genul care îmi iau angajamente, eu încerc să vă spun situaţia reală, extrem de realist şi calculat. Până la sfârşitul anului, există şanse ca Bitii-Ştei să fie finalizat. Dacă nu va fi finalizat 100%, inclusiv cu covorul asfaltic final, cu stratul de uzură şi toate lucrările laterale, va fi cu siguranţă peste 90%. Numai vremea ne poate împiedica, un timp nefavorabil începând cu septembrie, octombrie. Altfel, se finalizează acea porţiune”, a declarat prefectul. Acum, la final de an, putem spune că promisiunea prefectului a fost onorată. Cu mici excepţii, şi anume podeţul de la Pocola şi podul de la Petrileni, la care sunt lucrări în derulare. Nici asta nu ar fi o problemă, pentru că ele se apropie de final, cel puţin la Pocola, mai grav este faptul că la podeţul din Pocola a fost instalat un semafor care „mai mult încurcă decât să ajute”.

„Este un amărât de podeţ, de patru metri, la care au început lucrările acum doi ani şi jumătate, dar au fost abandonate. Cred că orice firmă de construcţii din Beiuş, oricât de mică ar fi fost, l-ar fi terminat fără nicio problemă în două luni. Până acum, se circula doar pe o bandă, existând indicatoare cu acordare de prioritate şi nu au fost probleme. Lucrările au fost reluate în noiembrie, iar săptămâna trecută, au instalat un semafor, ba mai mult şi limitatoare de viteză. Semaforul, care are durata de aşteptare două-trei minute, mai mult încurcă decât ajută. Aseară (marţi seara - n.r.), spre exemplu, am primit semnale că s-a format o coadă de jumătate de kilometru în afara localităţii, pe sensul de mers dinspre Beiuş spre Oradea. În aceste condiţii, ajungi să prinzi de patru-cinci ori roşu şi poţi să aştepţi chiar şi jumătate de oră. Mai mult, având în vedere că a început iarna, am avut deja polei, există riscul producerii unui accident în lanţ. Nu mai vorbim dimineaţa ce e aici, se trece pe roşu, e dezastru”, ne-a declarat Dan Popa, unul dintre administratorii paginii de Facebook, Drumul Naţional 76.

Cel de-al doilea pod la care se lucrează e cel de la Petrileni. Şi aici există semafor, dar nu sunt probleme la fel de mari, nefiind o circulaţie atât de intensă. „După părerea mea, lucrările la acest pod (cel de la Petrileni-n.r.) nu au cum să fie finalizate în acest an, deoarece, în urma reproiectării, a rezultat o lucrare de o anvergură mult mai mare”, consideră Dan Popa. O altă problemă semnalată de cetăţenii din zonă este lipsa marcajelor de pe acest drum, care creşte riscul de accidente. „De la Bitii până la Lunca nu există marcaje. Au trasat un contur pentru marcajul central, de vreo zece zile, după care nu s-a mai întâmplat nimic. Dacă ar fi bunăvoinţă s-ar putea marca în 4-5 zile întreg tronsonul Bitii-Lunca, şi central, şi lateral”, crede Dan Popa.

Contactat telefonic, şeful Cancelariei Prefecturii Bihor, Răzvan Puia, ne-a declarat că instituţia prefectului a semnalat problema cozilor formate la semaforul din Pocola către CNAIR, primind promisiuni că „problema va fi rezolvată până luni”. De asemenea, reprezentantul Prefecturii Bihor ne-a comunicat că inclusiv lipsa marcajelor a fost sesizată instituţiei care are în administrare infrastructura rutieră, sesizare în urma căreia au primit asigurări că şi acest neajuns va fi înlăturat în câteva zile…

Câteva zile au trecut, chiar mai bine de o săptămână, şi marcajele tot nu au apărut. Bine ar fi ca până la trasarea marcajelor rutiere şi a desfiinţării acestui semafor apărut peste noapte la Pocola să nu treacă ani, aşa cum au trecut deja zece de când au demarat lucrările de reabilitare pe DN 76 şi nu mai ajung la final…